Acum 8 ani mi-am pus pentru prima oara intrebarea cum sa investesc la bursa ? Pe atunci reusisem sa scap de toate datoriile si ma aflam in situatia in care aveam un surplus de bani in contul bancar si nu stiam ce sa fac cu ei. Nu stiam absolut nici un lucru despre investitii, bursa, actiuni , crypto, toate aceste cuvinte erau straine pentru mine.

Ei bine, de atunci multe s-au schimbat, acum am un portofoliu de investitii de 6 cifre in euro si ma indrept usor catre primul milion.

Am scris acest ghid de incepator pentru investitii la bursa asa cum imi doream eu sa fi citit la vremea aia. Vei invata tot ceea ce eu am invatat in 8 ani de studiat piata bursiera si lumea financiara si te voi ghida pas cu pas pana cand vei ajunge sa iti cumperi prima ta actiune si sa ai propriul tau portofoliu.

Iti recomand sa il citesti cu atentie pentru ca acest ghid iti poate aduce primul milion 🙂

Ce este piata bursiera

Piata bursiera, este un loc unde se tranzactioneaza active financiare, spre exemplu actiuni, optiuni, contracte futures, fonduri mutuale, obligatiuni. (mai multe despre asta voi acoperi in urmatorul capitol)

Ti-o poti imagina ca pe o piata unde in loc sa cumperi fructe si legume, cumperi sau vinzi actiuni la diferite companii. Iar inainte se facea acest lucru fizic, acum aceste tranzactii se intampla digital.

Iar piata bursiera sau piata de valori este un mecanism esential pentru functionarea economiilor moderne, ele faciliteaza si creaza cererea si oferta.

Cele mai mari burse de valori le vei gasi, ghici unde, tot in cele mai dezvoltate tari. Probabil deja ai auzit de New York Stock Exchange, NASDAQ, London Stock Exchange sau Tokyo Stock Exchange. Insa probabil nu ai auzit de Bursa de Valori Bucuresti, exact si noi avem o bursa de valori, pentru ca suntem o economie in dezvoltare, insa diferenta de volum (adica de tranzactii) este imensa.

Iar pe o bursa, companiile publice se pot lista, oferind astfel actiuni catre investitori pentru a-si obtine finantarea si pentru a permite investitorilor sa devina proprietari partiali ai companiei.

Cum investesc la bursa

Acum dupa ce ai o idee despre ce este bursa si cum functioneaza ai inteles ca practic tu nu investesti la bursa, ci intr-o companie care este listata pe bursa. Okay acum intrebarea este cum ai acces la bursa ca sa investesti ? La aceasta piata unde poti cumpara si vinde actiuni ? Raspunsul este simplu: printr-un Broker.

Ce este un broker ?

Un broker este o persoana sau de cele mai multe ori o entitate care actioneaza ca intermediar intre cumparatori si vanzatori in cadrul pietelor (burselor) financiare. Rolul lui este de a facilitata tranzactia pe care tu planuiesti sa o faci.

Iar acum avem toti jucatorii cheie in aceasta tranzactie. Uite am pregatit o schema pentru tine ca sa intelegi mai bine tot acest proces.

Proces, cum investesti la bursa
Proces, cum investesti la bursa

Acesta este cel mai simplu mod de a explica tot procesul de investire la bursa.

Iar acum urmatorul pas ar fi sa te decizi ce broker alegi.

Care broker este cel mai bun ? Ce broker sa aleg ?

Acest pas este poate cel mai important din tot ceea ce vei face pentru ca el iti va influenta multe din deciziile financiare si el este cel care iti va da sau restrictiona accesul la instrumentele financiare.

Este important sa alegem brokerul in functie de nevoile si obiectivele noastre financiare.

Insa nu vreau aici sa scriu vag fara un exemplu concret asa ca o sa iti spun exact criteriile dupa care eu ma iau atunci cand aleg un broker si o sa iti spun exact ce broker folosesc eu de mai bine de 6 ani.

Criteriile dupa care sa alegi un broker

Eu ma uit la urmatoarele criterii atunci cand aleg un broker:

  • In primul rand Siguranta

Vrei un broker care sa iti asigure fondurile, pana la cel putin 100.000 de euro (si da exista asa ceva) si sa te asiguri ca detii acele actiuni, nu sunt actiuni sintetice pe care le creeaza brokerul si in realitate tu nu detii nimic.
Vrei un broker care iti asigura actiunile chiar si in caz de faliment. (mai multe despre asta mai tarziu, probabil te intrebi ce se intampla cu investitiile mele in cazul in care brokerul da faliment 🙂 ? )

Apoi urmatorul criteriu este :

  • Varietatea instrumentelor financiare

Vrei un broker care sa iti dea acces la cat mai multe piete financiare (daca nu la toate) , sa nu fii limitat sa cumperi doar ce isi doresc ei ca sa le cresti venitul. Sa poti cumpara actiuni si din Statele Unite, insa si din Romania daca iti doresti asta.
Urmatorul criteriu este:

  • Comisioane bune

Vrei un broker care sa te taxeze cu cat mai putin per tranzactie in asa fel incat sa iti maximizezi portofoliul de investitii. Mare grija aici pentru ca ai putea sa fii surprins cat de sarlatani sunt unii brokeri.

Iar ultimul criteriu important pentru mine este:

  • O platforma usor de folosit

Daca platforma este prietenoasa si intuitiva atunci investitiile nu mai par un chin, ci chiar se simt o joaca. Este important ca o platforma sa arate modern si sa functioneze pe toate device-urile noi, sa contina resurse si sa iti dea acces la grafice ca sa iti poti face singur temele 🙂

Okay acum ca stii cele mai importante criterii pentru alegerea celui mai bun broker, am sa iti spun ce broker folosesc eu.

Cel mai bun Broker in Romania

Motivul pentru care spun ca Interactive Brokers este cel mai bun broker din Romania este pentru ca indeplineste absolut toate criteriile de mai sus.

blank
logo interactive broker

Este sigur pentru ca este reglementat de cele mai importante autoritati de audit financiar din intreaga lume. Cu IB (prescurtate interactive brokers) ai acces la toate tipurile de active financiare globale asta inseamna ca ai cea mai mare varietate de optiuni.

Comisioanele sunt cele mai mici de pe piata, ai 0,005 dolari per actiune (minim un dolar). Isi permit asta pentru ca sunt unul din cei mai mari brokeri din lume.

Iar din toti brokerii pe care eu i-am testat (si nu sunt putini) Interactive Broker are cea mai usoara si intuitiva platforma.

Exemplu platforma IB desktop pentru investitii la bursa
Exemplu platforma IB desktop pentru investitii la bursa

Si o poti accesa de pe absolut toate device-urile, fie ca este desktop, tableta sau mobil.

Stiu ca pare coplesitor prima oara cu toate graficele acelea, insa daca nu te descurci, au o echipa dedicata care te poate ajuta sau imi poti scrie mie, fie te ajut personal sau poate am sa fac un tutorial video pas cu pas cum sa faci asta.

De ce Interactive Broker este un broker sigur si de incredere ?

Am intrebat pe google cate asseturi au sub management si acesta este raspunsul: 128 de miliarde in 2023 conform macrotrends, daca au atatia bani imagineaza-ti ca nu o sa le pese de cei 1000 de euro ai tai, 100.000 de mii sau chiar cateva milioane. Ca sa o pun in perspectiva, compania aceasta are mai multi bani decat tot GDP-ul Republicii Moldova.

blank
Cate asseturi au Interactive Brokers

Conform Wikipedia, Interactive Brokers a fost fondata in 1978, deci au mai bine de 50 de ani de cand sunt pe piata. Iti spun toate aceste lucruri ca sa intelegi cat de important este ca si tu sa faci acelasi lucru atunci cand alegi un broker. Sa iti faci propriul research, pentru ca nu vrei sa iti investesti banii munciti din greu intr-un broker de neincredere.

Ce se intampla daca un broker da faliment ?

Asta este ceea ce eu ma intrebam acum 8 ani cand nu stiam nimic despre investitii la bursa, si imi era frica ca o sa imi pierd banii asa ca m-am gandit sa iti raspund.

Ei bine daca alegi un broker care este reglementat financiar, asa cum este IB, iar acum am sa iti spun ce ofera IB pentru ca asta este ceea ce eu folosesc.

Interactive Brokers iti asigura pana 100,000 de euro cash, si absolut orice actiune pe care o detii, pentru ca atunci cand cumperi actiuni, nu Interactive Brokers le detine, ci tu. Deci daca compania da faliment, actiuniile pe care le detii pur si simplu vor fi transferate catre un alt broker (cont). Deci tot ceea ce tu trebuie sa faci este sa te asiguri ca nu tii mai mult de 100.000 de euro cash in cont fara sa cumperi nici o actiune. Si sunt sigur ca daca esti aici asta nu va fi o problema 🙂

Sursa acestei informatii este pagina lor de client protection pe care o poti accesa aici.

Deci ca sa dau un exemplu, daca tu sa zicem ca detii actiuni la compania Microsoft in valoare de 1 milion de euro si brokeru da faliment, aceste actiuni vor fi simplu transferate in alt cont pentru ca tu detii aceste actiuni, nu brokerul. Brokerul doar faciliteaza aceste tranzactii. Insa atentie acest lucru nu este valabil pentru toti brokerii, de aceea este important sa alegi unul de incredere.

In ce sa investesti la bursa ?

In acest punct ar trebui sa ai deja o baza financiara, sa intelegi ce este o piata, ce este un broker si sa ai un cont activ la un broker. Acum probabil te intrebi in ce sa investesc la bursa ?

Ei bine aceasta intrebare necesita un raspuns complex, pentru ca depinde de foarte multi factori. Haide sa incercam sa o simplificam si sa definim instrumentele financiare disponibile.

Tipuri de investitii si Clasificarea lor

Este important mai intai sa intelegi ce optiuni ai si diferenta intre ele ca sa stii ce sa alegi. Am sa fac un articol in care iti spun exact in ceea ce investesc eu pe termen lung, insa am sa incerc sa pastrez acest ghid de investitii cat mai neutru ca sa poti sa iti creezi propria opinie.

Aceasta clasificare se face pe mai multe criterii: nivel de risc, perioada si lichiditate. In general trebuie sa intelegem ca perioada de investitie este corelata cu nivelul de risc. Investitiile pe termen scurt deobicei sunt echivalate cu un risc mare, iar termen lung cu risc scazut.

Cele mai populare active financiare sunt:

  • Cash/Numerar: Banii lichizi, o metoda foarte populara de a „salva bani”, mai ales printre romani. Include bani lichizi si echivalente cu numerar, cum ar fi depozitele bancare si instrumente de piata monetara.Insa aceasta metoda nu este buna pentru a combate inflatia.
  • Actiuni: Parte de proprietate intr-o companie listata pe bursa, ofera potential de crestere a valorii per actiune si posibilitatea de a castiga dividende (mai tarziu despre asta)
  • Obligatiuni: Titluri de stat emise de guverne, ofera investitorilor venituri fixe sub forma de dobanzi.
  • Materii prime: Active fizice, cum ar fi aurul, argintul etc.

Intrumente financiare ceva mai complexe (nu recomand, doar daca stii ce faci si ai minim 5 ani experienta in piata financiara) sunt Activele derivate.

Active derivate : Optiuni, ofera investitorilor dreptul, dar nu obligatia, de a cumpara sau de a vinde un activ la un pret convenit in viitor. Futures sunt contracte standardizate pentru cumpararea sau vinderea unui activ la un pret si o data convenita in viitor. Am facut un ghid despre cum sa tranzactionezi futures in Romania aici.

Tipuri de investitori si obiective

Am pus acest capitol aici pentru ca raspunde cel mai bine la intrebarea in ce sa investesc. Daca stii ce fel de investitor esti si definesti obiectivul investitiei atunci va fi usor sa stii in ce sa investesti.

Iar asta vine cu o analiza intensa a situatiei tale financiare, a varstei tale si a caracterului tau. Regula de aur este cu cat ai o varsta mai inaintata cu cat nivelul tau de risc ar trebui sa scada. Uite un grafic profesional creat de mine care explica mai bine acest concept :))

blank
grafic grad de risc in functie de varsta

Acum am sa prezint cateva tipuri de investitori ca sa vezi in care simti ca te identifici cel mai mult.

  1. Investitori cu grad scazut de risc. Ei evita riscurile si prefera investitiile sigure si stabile. Investesc deobicei in obligatiuni guvernamentale sau titluri de stat si conturi de economii. Obiectivele lor sunt protejarea capitalului si obtinerea unui randament modest dar sigur.
  2. Investitori cu grad moderat de risc. Ei accepta un nivel moderat de risc pentru randament potential mai mare. Deobicei ei investesc intr-un portofoliu de actiuni 80% si 20% obligatiuni. In general actiunile sunt compuse din ETF-uri. Obiectivul este de a echilibra cresterea capitalului cu protejarea acestuia.
  3. Investitori cu grad de risc mare. Ei sunt dispusi sa isi asume riscuri mari pentru randamente potential ridicate. Ei investesc majoritar in actiuni, in special in companii in crestere, piete emergente, crypto. Aici obiectivul este exclusiv cresterea capitalului.

Exista 6 obiective de investitii : cresterea capitalului, venituri pasive (dividende), protectia capitalului, diversificarea riscului, planificarea pentru pensionare, protectie impotriva inflatiei.

Orice investitor la bursa intra in una din cele 2 categorii: investitor pasiv sau investitor activ.

Acum urmatoarea parte este dedicata investitorilor activi, adica cei care tranzactioneza frecvent si pe termen scurt si mediu. Dupa acest capitol o sa vorbim despre investitorii pasivi si cea pe care o recomand daca esti la inceput de drum.

Atunci cand vrei sa investesti la bursa ai 2 optiuni de a analiza companiile: analiza tehnica si analiza fundamentala.

Cum faci investitii folosind analiza fundamentala a companiilor

Analiza fundamentala este practic intelegerea afacerii, iar in cadrul analizei fundamentale exista diferite stiluri de a analiza compania, insa in acest articol noi o sa vorbim despre ceea ce se numeste „Value investing”, ceea ce practic inseamna sa incerci sa cumperi o companie buna la un pret bun.

Primul pas dupa cum iti poti imagina este gasirea actiunilor pe care vrei sa le cercetezi. Ca sa gasesti asta iti recomand sa folosesti un stock screener, precum Finviz (este complet gratuit) sau Yahoo Finance. Odata ce ai ales compania al doilea pas este sa intelegi afacerea si felul in care genereaza bani.

Asta inseamna ca le vei analiza:

Situatia financiara, inclusiv bilantul, contul de profit si pierdere si fluxul de numerar.
Vei folosi indicatori financiari, cum ar fi rata de rentabilitate (ROA, ROE), marja de profitabilitat, rata de indatorare.

Apoi vei trece la evaluarea managementului. Cine este la carma acelei companii, un CEO bun poate creste valoare companiei de 10 ori in termen scurt (verifica ce a facut Elon Musk cu Tesla) sau poate distruge valoarea firmei in termen scurt ( deasemenea verifica ce a facut Elon Musk cu Tesla haha)

Calculeaza valoarea intriseca, poti folosi metode de evaluare precum Discounted Cash Flow, PE ratio si analiza comparativa cu alte companii de sector. Aici un pont fie le calculezi manual sau folosesti un tool care face asta automat pentru tine. Eu folosesc SimplyWallst pentru asta si este super usor de folosit si intuitiv, recomand!

blank
SimplyWallst pentru analiza fundamentala a companiilor

In ultimul pas ar trebui sa analizezi Sectorul din care face parte compania. In functie de conditia de piata se vor crea trenduri majore, cum a fost recent cu AI. Toate companiile care aveau legatura cu inteligenta artificala au crescut masiv.

Ai grija si la contextul economic atunci cand vrei sa investesti la bursa. Conditiile economice precum cresterea economica, rata dobanzilor si inflatia influenteaza masiv performanta sectorului si automat a companiei.

Sa trecem la urmatoarea metoda de analizare a actiunilor.

Investitii la bursa folosind Analiza Tehnica

Spre deosebire de analiza fundamentala, care se concentreaza pe evaluarea valorii intriseci, analiza tehnica se bazeaza pe date istorice de pret si pe volume si pe identificarea tiparelor si tendintelor pe grafic.

Exista atat de multe strategii aici incat ne-ar lua o saptamana si tot nu am termina, insa eu ma voi focusa aici pe cele mai populare si pe cele testate de mine.

Trebuie mai intai sa intelegi ca filozofia analizei tehnice este ca istoria se repeta. Analiza tehnica se concetreaza pe prezicerea miscarilor viitoare pe baza a ceea ce s a intamplat in trecut. De aceea aceasta analiza este super controversata in randul traderilor. Defapt pana in 1980 daca faceai analiza tehnica erai considerat nebun, abia dupa 1990 a inceput sa devina populara pe wallstreet si in randul traderilor. Pentru ca era vazut ca si cum ai citi in stele sau in cafea si inca este ridiculizat de multi, inclusiv eu tind sa nu ma incred in niste linii trase pe un chart, insa datoria mea este sa va prezint aici toate optiunile disponibile.

Tipuri de grafice

Atunci cand investitorii doresc sa faca o analiza pe grafic deobicei folosesc una din cele 2 optiuni disponibile:

Grafic cu lumanari Japoneze, este cel mai popular si folosit tip de grafic de catre investitori. Pentru ca ele contin mai multe informatii decat un grafic simplu liniar. Uite un exemplu:

blank
Exemplu Lumanri Japoneze grafic

Iata acelasi exemplu insa de data asta cu grafic de tip linie.

blank
Grafic de tip line

Observati cum este acelasi trend insa fara informatii precum pretul de deschidere si pretul de inchidere.

Din acest motiv lumanarile japoneze sunt mult mai folosite printre investitori/traderi.

Indicatori Tehnici

Si pentru ca informatia este totul atunci cand vine vorba de o decizie de investitie, traderii de multe ori adauga indicatori tehnici pe grafic. Indicatorii tehnici sunt formule matematice care se aplica la serii de volume si preturi cu scopul de a ajuta la luarea de decizii.

Cele mai populare indicatoare tehnice sunt:

  • MA (moving average) care ajuta la identificarea directiei generale a trendului.
  • RSI (relative strenght index) care masoara viteza si schimbarile de pret.
  • MACD un indicator de tendinta si moment.
  • Bollinger Bands care utlizeaza o medie mobila si doua deviatii standard pentru a crea un canal in jurul pretului, practic indica volatilitatea pietei.

Uite un exemplu cum ar arata aceste indicatoare pe un grafic.

blank
Diferiti indicatori pe un grafic

Observa te rog cate elemente sunt pe acest grafic. Personal consider ca este imposibil sa iei o decizie financiara atunci cand este atat de mult zgomot. Da si exact asta este ceea ce creaza aceste indicatoare atunci cand sunt folosite in exces zgomot. Focuseaza-te pe maxim un indicator si foloseste-l pe acela.

De asemenea vreau sa mentionez ca nu exista nici un indicator magic care iti va prezice cu acuratete 100% ce se va intampla in viitor. Daca ar fi atat de simplu cu totii ar faceo. Insa nu este, nimeni si nimic nu poate prezice viitorul.

Patternuri / Tipare Grafice

Tin minte ca atunci cand m-am apucat de investit si am cautat pe google ” cum sa fac bani din trading ” acesta a fost primul lucru care mi-a aparut.

blank
Patternuri grafic investitii

Si anume patternuri, patternurile in trading sunt forme specifice pe graficele de preturi care indica potentiale schimbari sau continuari ale tendintei.

Deci practic ele se impart in 2 categorii : patternuri de continuare sau patternuri de schimbare a pretului.

Pe atunci credeam ca aceste formatiuni imi vor schimba viata si imbogatii, insa imi pare rau sa te dezamagesc insa din experienta mea ele nu functioneaza. Sunt doar niste linii imaginare si din pacate foarte multi Guru pe internet le folosesc si ii invata si pe altii, vanzandu-si cursurile la preturi imense. Din nou daca ar fi asa de simplu toata lumea le-ar folosi. Si chiar daca ar functiona si toata lumea le-ar folosi ghici ce s-ar intampla, nu ar mai functiona, pentru ca piata financiara este printre cele mai eficiente sisteme.

Linii de suport si rezistenta

Mai intai sa definim ce este o linie de suport si una de rezistenta.

Un nivel de suport este un pret la care un activ tinde sa opreasca scaderea si sa revina in sus. Este un nivel la care cererea este foarte puternica. Haide sa dam un exemplu.

Linie suport grafic investitii
Linie suport grafic investitii

Observi in graficul de mai sus cum pretul imediat ce a atins nivelul de suport a crescut, si nu s-a intamplat o data ci de 2 ori. Cererea la acel pret a fost atat de puternica incat a dus pretul mai sus.

Iar linia de rezistenta este fix opusul linei de suport. Un nivel de rezistenta este un nivel la care oferta este suficient de puternica pentru a opri cresterea pretului. Uite un exemplu aici:

blank
exemplu grafic investitii rezistenta

Imediat ce pretul a atins nivelul de rezistenta, pretul a scazut.

Din experienta mea pot spune ca aceste linii functioneaza si pot semnala oportunitati de cumparare sau vanzare. Iar daca le combini si cu volumul de tranzactionarea probabilitatea unei investitii de succes in care sa faci bani creste si mai mult.

Trenduri de Piata

Bursa de investitii sau piata financiara se poate misca doar in 3 feluri: sus, jos sau lateral. Pe wallstreet acesti termeni sunt numiti:

  • Bullish (trend ascendent)
  • Bearish (trend descendent)
  • Sideways (trend lateral)
blank
tipuri de market structure

Iar unii investitori folosesc aceasta metoda de tranzactionare exclusiv numita si market structure, adica structura pietei.

Identificarea structurii pietei este cruciala inainte de a investi pentru ca iti ofera contextul necesar pentru a lua decizii.

Iar de aici se pot naste mai multe strategii de tranzactionare.

Strategii pentru investitii

Aici voi enumera cele mai populare strategii de investitii pe termen scurt si mediu, in partea cea de-a doua a articolului voi vorbi despre strategii de investitii pe termen lung, lucru pe care il recomand tuturor investitorilor incepatori.

Prima strategie si cea mai usoara este Urmarirea Trendului (trend following). Aceasta strategie se bazeaza pe identificare trendului si tranzactionarea conformul lui. Poti folosi un simplu indicator precum Moving Average.

Exemplu aici folosind o linie de trend si un EMA:

blank

Alta strategie ar Tranzactionarea in interval, atunci cand ai identificat ca structura pietei se misca intr-un interval poti vinde la rezistenta si cumpara la suport. Acesta este un exemplu perfect de miscare in lateral:

blank
exemplu grafic investitii rezistenta

O alta strategie ar fi Breakout Trading. Aceasta strategie se bazeaza pe spargerea unor nivele de suport sau rezistenta semnificative. Foloseste-te aici de volum, iti doresti sa vezi un volum puternic inainte si in timpul breakout-ului. Uite in acest exemplu diferenta de volum atunci cand pretul reuseste sa sparga un nivel de suport.

diferenta volum spargere suport

Apoi in functie de perioada de interval a investitiei exista 3 tipuri de traderi / investitori : Swing Trading (pozitie pe termen mediu- cateva saptamani deobicei) , Scalping (pozitie de cateva minute, chiar secunde) si Day Trading (tranzactionare intraday). Fiecare are avantajele si dezavantajele lui. Pentru moment este suficient sa le cunoastem.

Insa din toate acestea strategia de investitii pe care o recomand eu, mai ales la inceput de drum este: BUY and HOLD. Si aici ar trebui sa fii cel mai atent, pentru ca ce iti voi prezenta in urmatorul capitol iti poate schimba viata.

Strategia de investitie pe termen lung

Investitiile pe termen lung sunt din pacate printre singurele metode cuantificabile prin care un om de clasa mijlocie ca mine si tine pot atinge independenta financiara. Si nu o zic doar eu, a demonstrato si Warren Buffet, si multi altii ca el.

blank

Strategia in teorie este cea mai simpla.

Alegi un ETF, apoi il respecti indiferent de situatie. Banii noi sunt investiti in ETF si nu vinzi niciodata, cu exceptia unei reechilibrari de portofoliu ocazionale. Toate dividendele si dobanzile sunt reivestite in aceeasi pozitie.

Suna prea simplu pentru a reusi, nu-i asa? Gresit! Pentru ca ai de partea ta cel mai important aliat si anume timpul. Timpul este cel care iti va aduce un return pozitiv in 10-20-30 de ani de investitii, asa cum a facuto si Warren Buffet.

Insa defapt nu este asa simplu cum pare. Ce trebuie sa ai aici este disciplina, disciplina de fier pentru a reusi sa iti mentii strategia de buy and hold atunci cand pietele sunt in cadere.

Pentru ca numeroase studii arata ca retail traderii nu se pricep la investitii si 90% din traderi pierd bani conform acestui studiu , insa cand vine vorba de investitii pe termen lung numerele nu arata deloc asa.

blank

Asa ca ce iti propun eu este cea mai simpla metoda de investitie si anume investirea intr-un ETF precum VT. Acesta este ETF-ul pe care eu il detin in proportie de 80% in contul meu de investitie.

Ce este ETF-ul VT ?

Fondul VT vine de la Vanguard Total World Stock ETF si practic este un cos de cumparaturi care contine investitii in actiunile din Statele Unite insa si in tarile emergente, in dezvoltare. Practic investesti in cele mai mari si mai sigure companii din lume.

In ultimii 10 ani, VT a avut un randament anualizat de 8% (aceasta este media), un pic mai mic decat SP500 (adica indexul care urmareste cele mai mari 500 de companii din Statele Unite), insa spre deosebire de SP500, VT are actiuni in toata lumea. Adica riscul tau este mult mai bine diversificat, nu te bazezi doar pe economia statelor unite.

Istoric pret fondul VT ETF

Defapt este atat de bine diversificat incat ai expunere la peste 9500 de actiuni globale, iar ponderea este 60% SUA, 30% din alte piete dezvoltate si 10% din pietele emergente.

Cu o diversificare atat de mare nu trebuie sa iti faci griji, pentru ca nu te bazezi pe o singura economie. Iar filozofia din spatele acestei investitii este simpla : Piata bursiera mondiala va continua sa creasca pe termen lung.

Avantajele investitiei intr-un ETF pe termen lung

O sa continui sa vorbesc ca exemplu aici tot despre VT pentru ca este ETF-ul in care investesc de atatia ani si cred in el.

Unul din cele mai mari avantaje este ca are un cost redus fata de toate fondurile active pe care ti le recomanda la o banca ca sa castige din comisioane. VT este cunoscut pentru costurile sale reduse de administrare, ceea ce inseamna ca o parte mai mare din randamentele investitiei revine investitorului.

Iar ca ETF, VT nu percepe comisioane de performanta, spre deosebire de fondurile mutuale gestionate activ.

Este un fond pasiv, ceea ce inseamna ca urmareste un indice specific, reducand necesitatea de analiza si management activ.

Este foarte lichid, ceea ce il face disponibil pe principalele burse de valori, facandu-l usor de cumparat si vandut.

Este foarte accesibil, orice tip de investitor poate incepe sa investeasca in acest ETF, chiar daca ai doar 100 de euro, poti investi in VT.

Este eficient din punct de vedere fiscal, ETF-urile in general sunt mai eficiente fiscal decat fondurile mutuale.

Si ultimul avantaj care este si printre cele mai importante, este reglementat de institutii financiare, adica respecta standardele si reglementarile pietei. (esti protejat ca si investitor).

Aici este siteul oficial al celor care au creat fondul.

Crearea unui plan de investitii

Acum ca stii in ce sa investesti pe termen lung este timpul sa creem un plan de investitii pe termen lung.

Un plan de investitii incepe cu evaluarea situatiei fianciare. Trebuie in primul rand sa stii cati bani ai de investit. Afli acest lucru foarte simplu : scazi cheltuielile din veniturile totale, iar surplusul pe care il ai il poti trimite direct in contul de investitii.

Asta asumand ca deja ai un cont de economii pentru urgente si ai platit toate datoriile pe care le aveai. Nu te gandi sa investesti pana nu platesti orice datorie cu dobanda mai mare de 4%.

Contul de economii pentru urgente ar trebui sa acopere minim 3 luni de costuri fixe si maxim 6 luni.

Acum ca stim exact cat putem investi pe luna, trebuie sa definesti perioada de investitie. Adica cand ai dori sa accesezi acei bani. Perioada de investitie ar trebui adjustata in functie de varsta ta.

Daca ai 40 de ani, ne uitam la o perioada de poate 20 de ani. Daca ai 20 de ani, am putea sa ne uitam la o perioada de 30 – 40 de ani.

Trebuie sa iti gasesti balanta potrivita pentru stilul tau de viata, nu vrei sa ramai fara bani la 40 de ani, insa in acelasi timp nu vrei sa te poti bucura de banii tai abia la 80 de ani. De ce ar mai conta banii la varsta aceea ?

Nu trebuie sa uitam ca banii astia nici macar nu sunt reali, ei sunt un constructivism social si sunt printati de banca centrala ori de cate ori doresc ei asta. Ceea ce ne ofera banii este libertate si timp. Nu ii acumulam doar de dragul de ai acumula.

Definirea obiectivului financiar

Urmatorul pas in realizarea unui plan de investitii este definirea obiectivelor financiare. De ce investesti ? Pentru ce speri sa faci bani ? Este ca sa cumperi o casa ? Ca sa iti duci copii la facultate, poate in strainatate ? Sa iti cumperi o masina noua ? Sa traiesti comfortabil la pensie ?

Si in functie de obiectivul pe care il alegi, vei defini o suma de bani de care vei avea nevoie.

Iar in functie de suma si gradul de risc determinat ti se va defini si perioada de investitie. Sau poti defini gradul de risc in functie de suma de care ai nevoie si perioada de investitie. Iti voi arata putin mai tarziu cum poti face aceste proiectii.

Atentie aici nu incerca sa ghicesti ce face piata, si anume un termen des folosit in limba engleza „time the market”. Este extrem de riscant si chiar cei mai experimentati investitori pierd bani. Daca iti vei vinde actiunile in timpul unei perioade de scadere, este posibil sa pierzi castigurile in perioada de crestere.

Cei care au o perioada scurta de investitie sau care isi doresc sa isi parcheze banii temporar pentru ca vor avea nevoie de ei din nou in curand ar trebui sa reduca la minim riscul unor fluctuatii. In schimb daca te afli printre persoanele care investesc pe termen lungi iti poti asuma riscuri mai mari.

Iti poti defini toleranta de risc doar cunoscandu-te pe tine. Cat de bine faci fata pierderilor si scaderilor de capital, asta doar tu o stii cel mai bine si poti raspunde la intrebarea asta.

Sa reluam. Planul tau de investitii ar trebui sa raspunda la urmatoarele intrebari:

  • Cati bani investesc pe luna ?
  • Pentru ce perioada de timp voi investi ?
  • Ce profil de risc am ?
  • Ce obiectiv fianciar am
  • In ce investesc ?

Chiar iti recomand sa il scrii intr-un document word si sa il printezi. Lipeste-l undeva pe birou ca sa il vezi constant. In felul acesta te va ajuta sa te tii de plan. Imi poti scrie in comentarii si ma pot uita peste planul tau daca doresti un sfat.

Proiectii financiare pentru investitii

Partea care ma incanta cel mai mult este sa vad proiectiile financiare pentru planul meu de investitie. Cumva vezi in viitor ce ai putea sa ai daca te tii de plan. Si asta o sa facem cu diferite sume de bani ca sa iti arat si tie puterea dobandei compuse.

Scenariul 1.

Am 25 de ani, imi raman 100 de euro la final de luna. Obiectiv financiar vreau sa am bani la pensie. Pot investi timp de 35 de ani.

Ei bine dupa 35 de ani de investitie si un randament mediu de 8% anual voi avea un portofoliu final de 214.256 de euro. Si partea uimitoare este ca am contribuit doar cu 42.000 de euro, restul de 172.256 de euro au fost doar din dobanda. Aceasta este puterea dobandei compuse. Acum imagineaza-ti daca in toti acesti ani ai fi primit o prima, sau ai fi castigat mai multi bani si ai fi investit si mai mult, cat de mult ar fi crescut portofoliul tau.

proiectie financiara pentru plan investitii
proiectie financiara pentru plan investitii

Scenariul 2

Am 35 de ani si 100.000 de euro pusi deoparte, la final de luna eu si sotia mea putem pune deoparte 300 de euro. Putem investi inca 20 de ani. Ei bine dupa 20 de ani de investitii ati avea 636.795 de euro

proiectie financiara pentru plan investitii

Poti folosi acest instrument pentru ati crea propria propria proiectie financiara. Ii poti ajusta perioada, rata de randament si contributia lunara.

Merita sa investesti la bursa ?

Daca ma intrebi pe mine, eu consider ca investitia la bursa este a doua cea mai buna investitie pe care o poti face. Insa prima, cea mai buna investitie ramane investitia in tine si in sanatatea ta. Pentru ca fara sanatate, nu-i asa nimic nu ar fi posibil. Educatia si sanatatea iti vor aduce banii in primul rand.

Insa daca inca nu te-am convins iata cateva argumente pentru investitia la bursa.

Avantaje investitie la bursa

  1. Potential de crestere a capitalului.

Acesta as zice ca este motivul numarul unu pentru care investim, corect? Dorim sa ne crestem capitalul, iar investitiile la bursa au potentialul de a oferi randamente bune pe termen lung.

2. Generarea de venituri pasive.

A doua modalitate prin care poti castiga bani la bursa este prin dividende. Multe companii listate la bursa platest investitorilor dividende.

3. Protejarea capitalului impotriva inflatiei

Investitia in actiuni este o metoda mult mai eficienta de a proteja banii impotriva inflatiei, decat cea de a-i tine sub saltea, asa cum fac marea majoritatea care nu au educatie financiara.

4. Diversificarea portofoliului.

Daca ai deja bani investiti in imobiliare, materiale si alte sectoare, poti investi si la bursa ca o modalitate de a diversifica portofoliul tau de investitii, insa eu consider ca ar trebui sa incepi cu bursa de valori si apoi sa te gandesti sa diversifici in alta parte, nu invers.

5. Beneficii fiscale.

In multe tari exista beneficii fiscale pentru investitiile la bursa, cum ar fi impozitele mai mici pe castigurile de capital pe termen lung si deduceri fiscale.

Riscuri investitii la bursa

Acum eu ti-am prezentat doar beneficiile investirii insa haide sa vorbim un pic si despre riscurile care vin o data cu investitiile la bursa.

  1. Criza mondiala

Acest tip de risc este influentat de factori macroeconomici, cum ar fi recesiune , inflatie, ratele dobanzilor si evenimente geopolitice. Iar ca rezultat investitia ta se poate deprecia. Ce m-a ajutat pe mine este sa inteleg ca ciclurile economice sunt normale, iar noi nu putem controla acest lucru. Asa cum este vremea, intr-o zi este soare, in alta ploaie, asa sunt fluctuatii de pret si in piata.

O atitudine sanatoasa ar fi sa le accepti, sa te astepti ca se vor intampla, iar atunci cand vin sa iti continui planul si daca este posibil chiar sa investesti mai agresiv.

2. Riscul de volatilitate

Volatilitatea pietei se refera la fluctuatiile rapide si semnificative ale preturilor. In functie de cat de riscanta este investitia ta vei avea volatilitati mai mari sau mai mici. Cum spuneam nu te panica atunci cand portofoliul tau scade, continua sa investesti.

3. Riscul asociat companiei

Acest risc se refera la diferite riscuri care pot aparea in cadrul companiei. Cum ar fi schimbari sau probleme de management, probleme cu produsul vandut de companie, scaderea veniturilor. La fel un lucru pe care nu il poti controla, insa cu o cercetare amanuntita il poti prezice cu o marja de eroare cat mai mica. Daca faci o analiza fundamentala corecta iti poti da seama daca merita sa investesti in compania respectiva sau nu.

4. Riscul valutar

Daca investitiile tale sunt in valuta straina esti expus la riscul valutar. In functie de fluctuatiile cursului de schimb valutar, investitia ta va fi sau nu afectata.

5. Riscul tehnologic

Desi, in zilele noastre acest lucru se intampla tot mai rar este totusi bine de mentionat pentru ca se poate intampla. Pot aparea defectiuni cu platformele de tranzactionare sau sa iti pice internetul sau atacuri cibernetice (mai ales daca detii crypto). Trebuie sa iei in considerare acest lucru si sa te protejezi.

6. Riscul de lichiditate

Riscul de lichiditate este atunci cand un investitor nu poate vinde rapid o investitie fara sa afecteze semnificativ pretul acestuia, pentru ca nu este nimeni sa o cumpere de partea cealalta. Insa acest risc nu ar trebui sa te ingrijoreze pentru ca ii afecteaza deobicei pe cei care au sume extraordinar de mari. (de la un milion in sus). In general pietele din ziua de azi si mai ales ETF-urile populare au o lichiditate foarte mare.

Aspecte juridice si fiscale pentru investitiile la bursa

Aceasta este partea plictisitoare a investitiilor insa, investitiile la bursa necesita atat cunostinte financiare si economice, cat si o intelegere a aspectelor juridice si fiscale.

Iti recomand sa citesti macar o data la 6 -12 luni despre reglementarile pietelor de capital ca sa fii la curent cu ce se intampla in lumea financiara.

Apoi ai grija la impozitarea castigurilor de capital . Da, castigurile realizate din vanzarea actiunilor sunt supuse impozitarii in Romania. Este important sa cunosti ratele de impozitare si sa calculezi impactul lor asupra randamntelor nete ale investitiilor tale. (la fel este valabil si pentru dividende).

Ai obligatia de a declara si raporta veniturile obtinute din investitii la autoritatile fiscale. Nerespectarea acestor obligatii poate atrage penalitati si sanctiuni.

Daca esti nesigur pe acest lucru de multe ori cel care te poate duce la lumina este un consultant financiar. El ar trebui sa inteleaga complexitatea pietelor financiare si sa te ajute sa iei decizii bazate pe obiectivele tale. Daca este unul bun te poate ajuta sa iti obtimizezi impactul fiscal al tranzactiilor la bursa si sa iti maximizeze randamentele.

Psihologia investitiilor

Tot ceea ce am discutat in acest articol, strategii de investitii, analize financiare, toate acestea nu au nici un sens daca nu ai o psihologie bine pusa la punct, un mindset corect combinat cu o filozofie a investitiilor buna poate face mininuni pentru situatia ta financiara.

Emotiile joaca un rol vital in procesul decizional al investitorilor. Pentru ca atunci cand implici bani in orice apar si emotiile.

Emotiile care apar atunci cand investesti

Cele mai frecvente emotii care apar atunci cand investesti sunt Frica si Lacomia.

In perioade de volatilitate ridicata sau scaderi bruste ale pietei, frica te poate face sa iti vinzi activele la preturi reduse, chiar daca aceasta decizie nu are nici un fundament la baza, nici o analiza, ci pur emotionala.

Iar lacomia te va afecta in perioade de crestere, vei cumpara actiuni foarte evaluate in speranta ca va creste si mai mult, ignorand total riscurile. Vezi ce s-a intamplat cu Bitcoin in perioada de scadere, multi oameni si-au pierdut casele, economiile si relatiile.

Apoi mai este comportamentul de turma la care trebuie sa ai grija. Deobicei se intampla atunci cand iti vine un amic si incepe sa iti povesteasca cum a facut el 10x din nu stiu ce coin si ar trebui sa bagi si tu bani. Iar multi cumpara doar ca toti ceilalti o fac, fara nici o cercetare, analiza in spate. Acest comportament duce la crearea de bule speculative si de cele mai multe ori la pierdere de bani.

Asa ca ai grija la toate emotii si gandeste-te de 2 ori inainte sa iei o decizie. Este aceasta decizie rationala sau pur emotionala, sunt banii tai in joc!

Cum sa ne gestionam stresul atunci cand investim

Investitiile pot fi stresante, mai ales atunci cand sunt facute fara nici un plan si mai ales atunci cand sunt perioade de incertitudine economica.

Am sa iti dau cateva metode prin care eu reusesc sa gestionez stresul atunci cand investesc.

Pasul numarul unu ar fi stabilirea unui obiectiv clar. E foarte simplu atunci cand stii unde vrei sa ajungi si de ce vei ramane concentrat pe ce ai de facut si nu o sa te lasi influentat de fluctuatiile pe termen scurt ale pietei.

Mentine o perspectiva pe termen lung. Daca te concentrezi pe obiectivul pe termen lung nu vei lua decizii impulsive. Tine minte ca piata de capital are cicluri de crestere , cat si de scadere.

Daca stresul inca este prezent dupa acestea poti incerca tehnici de relaxare si mindfulness. Daca practici meditatia o data pe zi timp de 5 minute te va ajuta sa te relaxezi si sa iti reduci stresul.

Continua sa investesti in educatia ta financiara

Acest lucru iti va aduce cel mai mare ROI (randament) pe termen lung. Pietele financiare sunt dinamice, sunt intr-o schimbare continua, iar actualizarea cunostintelor este vitala. Acum nu zic sa faci asta in fiecare zi, ai un job, ai o familie, nu ai timp de asa ceva. Insa macar o data pe luna ar trebui sa citesti despre investitii, educatie financiara, si macroeconomie.

Iti recomand sa citesti carti de specialitate, articole despre investitii ( cum este acesta 🙂 si rapoarte financiare ale companiilor care te intereseaza. Ca si carti iti recomand sa incepi cu The Simple Path to Wealth si The Inteligent Investor de Benjamin Graham.

Poti participa la diferite workshopuri sau cumpara cursuri despre investitii la bursa.

Un alt lucru care te poate ajuta sa accelerezi educatia ta financiara este sa reflecti asupra experientelor de investitii, atat succesele cat si esecurile. Si poti face asta tinand un jurnal pentru investitii. Eu am unul fizic in care imi scriu diferite notite despre tranzactiile pe care le-am facut, planuri , idei de investitii si asa mai departe.

Resurse utile si instrumente de investitii

De-a lungul timpului am folosit testat multiple aplicatii, instrumente si platforme, toate in scopul de a imi imbunatati rata de randament si a crea un sistem reproductibil. Cu unele am avut o experienta buna, cu altele mai putin buna. In cele ce urmeaza am sa iti recomand doar ceea ce eu personal folosesc, nu sunt sponzorizat de ei, nu este o reclama, este pur si simplu recomandarea mea.

Cel mai bun broker din Romania : Interactive Brokers. (comisioane scazute, acces la gama larga de active, protectia banilor)

Platforme pentru analiza si stiri:

Yahoo Finance – Este gratuita si ofera stiri financiare si acces la date de piata.

Seeking Alpha – O platforma in care gasesti articole de analiza financiara scrise de investitori si experti in domeniu, analisti financiari etc.

Pentru analiza tehnica recomand:

Tradingview – Asta este ceea ce folosesc pentru a face analiza tehnica a unei companii. Au sute de mii de indicatori pe care ii poti adauga pe charturi. Pe planul free poti adauga doi indicatori, ceea ce este mai mult decat suficient. Poti face chiar si analiza fundamentala si il poti folosi si ca stock screener. Per total recomand acest tool, am varianta premium la ei de mai bine de 3 ani.

Tradingview platforma pentru analiza tehnica investitii
Tradingview platforma pentru analiza tehnica investitii

Ca si stockscreener recomand: Finviz varianta gratuita sau daca ai bani pentru a investi intr-un stockscreener recomand Tradeideas.

Pentru analiza fundamentala recomand : Simplywallst e super usor de folosit, platforma lor fiind foarte intuitiva.

Pentru a invata mai multe despre lumea financiara iti recomand Investopedia si Youtube (insa mare grija aici sunt multi guru financiari care vor incerca sa iti vanda cursuri sau scammuri. Investopedia este ca un fel de wikipedia pentru lumea finantelor. Toate sursele citate de acolo sunt de incredere.

Toate aceste instrumente financiare iti fac viata mai usoara, iti ofera date valoroase si te ajuta sa iei decizii de investitii. Insa, exista si dezavantaje, in primul rand ele costa, asa ca daca esti la inceput de drum ti-as spune nu iti bate capul cu ele. Poti ajunge la costuri de 1000 de dolari pe luna doar din tooluri (trust me, am facut asta :/ ), mai bine pui acei bani in contul de investitii.

Un alt dezavantaj este ca te poti ingropa in analysis paralysis, avand acces la atat de multe informatii poate deveni coplesitor.

Iar daca te-ai hotarat sa investesti intr-un singur ETF nu are nici un sens sa detii atatea instrumente.

Intrebari frecvente

Ce inseamna investitie pe termen lung ? Cat de mult timp sa investesc ?

Este imposibil de raspuns cu exactitate, insa cand vorbim de investitie pe termen lung, ne referim la cel putin 10-15 ani. Aceasta strategie nu este potrivita pentru cineva care are nevoie de bani in urmatorii 5 ani. Cu alte cuvinte, metoda buy and hold este potrivita pentru cei care doresc sa isi creasca capitalul pe termen lung.

In ce sa investesc 10000 de euro?

Daca as fi la inceput si as detine 10000 de euro as investi in ETF-ul numit VT. Este un cos de cumparaturi care contine investitii in actiunile din Statele Unite, in tarile dezvoltate, insa si in tarile emergente. Practic investesti in cele mai mari si mai sigure companii din lume.

In ce sa investesc 1000 de euro?

Daca as avea doar 1000 de euro disponibili pentru a investi, i-as investi in 2 categorii: Educatie + instrumente financiare. In primul rand as merge la un workshop financiar, as cumpara carti pe domeniul financiar sau un curs apoi as complementa ce am invatat cu instrumente financiare. Aceste instrumente financiare (spre exemplu TradingView) costa bani insa ele iti ofera informatii valoroase despre situatia unei actiuni in timp real.

In ce sa investesc 100 de euro ?

Daca as avea doar 100 de euro disponibili as investi in mine, in educatia mea. 100 de euro nu iti va aduce un randament suficient de mare la bursa ca sa il simti insa daca vei alege sa investesti acesti 100 de euro in tine vei castiga inzecit pe termen lung. Cand zic investitie in tine ma refer la o carte despre educatie financiara, sau un curs, un workshop.

Care este suma minima ca sa incep sa investesc la bursa ?

Nu exista o suma minima cu care sa incepi sa investesti la bursa, aceasta este frumusetea investitiilor. Poti incepe acum cu 50 de euro pe luna, 100 de euro, este suficient la inceput. Important este sa iti creezi obisnuita de a investi in mod regulat si apoi poti creste suma.

Ce carti recomanzi pentru investitii in actiuni / bursa ?

Sunt muuulte, multe carti bune pentru investitii la bursa, insa iti voi recomanda cu ce sa incepi. Incepe cu The Simple Path to Wealth si The Inteligent Investor de Benjamin Graham.

In ce actiuni ar trebui sa investesc?

La inceput de drum iti recomand un ETF precum VT. Este un cos de cumparaturi care contine investitii in actiunile din Statele Unite insa si in tarile emergente, in dezvoltare. Practic investesti in cele mai mari si mai sigure companii din lume.

Cum investesc la bursa daca sunt la inceput ?

Prin intermediul unui broker. O data ce ai ales brokerul tau, iti vei deschide un cont de investitii, apoi vei alege actiunile pe care intentionezi sa le cumperi, stabilesti suma pe care vrei sa o investesti si cumperi. Felicitari tocmai ce ai investit pentru prima oara la bursa 🙂

Concluzie despre investitii la bursa

Investitia la bursa a fost cea mai buna decizie pe care am luat-o cand eram tanar. Aceasta decizie simpla m-a eliberat de atat de mult stres in viata mea si sunt convins ca la 60 de ani voi multumi tanarului de acum 40 de ani care a inceput sa investeasca in mod regulat in actiuni.

Pe mine mereu ma impresioaneza cati bani poti acumula daca ai rabdare si daca plantezi un pom la timpul lui. Cum era si proverbul acea cel mai bun moment pentru a planta un copac este acum 20 de ani, al doilea cel mai bun moment este acum. Asa ca nu mai pierde timpul si incepe sa investesti la bursa acum!

Daca ai orice fel de problema sau neclaritate cu ce am scris, lasa un comentariu mai jos sau scrie-mi personal pe email si iti raspund cu cel mai mare drag!

Daca vrei sa ne conectam trimite-mi un mesaj pe [email protected]

Ma gasesti si pe:

Comentarii la “Investitii la bursa”

  1. Pingback: Cum sa te imbogatesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.