Ar trebui sa investesti in imobiliare sau in actiuni la bursa? Care decizie iti aduce un randament mai bun si cu ce vei face mai multi bani.

Imobiliare vs bursa : care face mai multi bani?

Exista multi factori dupa care ne putem ghida in alegerea deciziei perfecte, insa daca este sa ne luam dupa strict care produce mai multi bani, ei bine o sa fiti socati. Multi romani cred ca imobiliare sunt cele care fac cei mai multi bani. Si ca o casa sau un apartament nu poate scade niciodata in valoare.

Gresit.

Uita-te ce s-a intamplat in 2008, iar acesta nu a fost un moment unic in istorie. Economia este ciclica.

Randamentul mediu al pietei bursiere, masurat prin indicele S&P 500, este de aproximativ 10% pe an.

Uite aici un grafic si un sumar pe ultimii 32 de ani:

blank

Dupa cum poti vedea piata bursiera a crescut in medie cu 10.94% .

Mai jos un grafic al performantei istorice a indicelui S&P 500 (in EUR).

blank

Si ca sa iti raspund la intrebare, in medie, actiuniile au avut tendinta de a avea randamente totale mai mari de-a lungul timpului.

Cum spuneam actiunile au avut un randament mediu anualizat de aproximativ 10%, in timp ce randamentele medii anuale ale proprietatilor imobiliare se situeaza adesea mai degraba in intervalul 4-8%.

Pe o perioada de 10 ani, din decembrie 2013 pana în decembrie 2023, S&P 500 a avut un randament total de 155%; indicele Vanguard Real Estate a avut un randament mai apropiat de 37%:

Si totusi:

De ce aleg romanii sa investeasca in imobiliare ?

Investitia in imobiliare este usoara de inteles.

Sa investesti in actiuni pe bursa poate fi un proces complicat, mai ales pentru cei care nu sunt atat de tehnici. Trebuie sa iti alegi propriul broker, sa iti faci cont, sa te decizi din miile de ETF-uri si milioanele de companii, sa ramai consistent. Necesita cateva zeci / sute de ore de studiu inainte.

Insa cu o proprietate, pare simplu, atentie pare, insa realitatea este total diferita.

Din conversatiile pe care le-am avut cu romanii ei au argumente precum „intr-un apartament poti dormi, insa intr-o actiune pe bursa nu” , hehe, amuzant insa total irelevant.

Este ca zicala aceea veche „Ce-i în mână nu-i minciună”. Si cred ca pe aceasta se bazeaza foarte multi romani atunci cand trebuie sa decida daca sa investeasca in imobiliare sau in actiuni pe bursa.

Dezavantaje investitii in imobiliare

Insa investitiile in imobiliare presupun mult mai multa munca decat cumpararea unui simplu ETF.

Detinerea de proprietati necesita mult mai multa transpiratie decat achizitionarea de actiuni, plus ca vei avea de-a face cu tot felul de probleme, chiriasi nemultumiti, costuri de mentenanta atunci cand se strica ceva, acte, plimbari pe la institutii etc etc.

Imobiliarele sunt scumpe si foarte nelichide. Gandeste-te atunci cand vrei sa vinzi o actiune si sa iti scoti banii poti face asta in literalmente cateva secunde, insa cand vine vorba de imobiliare iti poate lua ani sa gasesti un cumparator.

Ce multi nu inteleg este ca locatia conteaza atunci cand investesti in imobiliare. Vanzarile se pot prabusi intr-o zona, in timp ce in alta pot creste cu 2x. Iar diversificarea locatiilor neesita buzunare foarte adanci, iar investitorul average isi permite sa isi cumpere un apartament, maxim doua.

De ce sa investesti in actiuni pe bursa

Cumpararea de actiuni are avantaje semnificate. In primul rand actiunile sunt foarte lichide. Poti gasi in orice moment al zilei un cumparator sau un vanzator.

Apoi este mult mai usor sa diversifici investitia in actiuni. Sunt sute, mii de ETF-uri pe diferite sectoare care iti pot oferi diversificarea de care ai nevoie la un cost minim.

Iar in cazul actiunilor, exista mai putine comisioane de tranzactionare decat cel in cazul investitiilor in imobiliare. Unii brokeri chiar ofera 0 comisioane de tranzactionare (nu recomand).

Insa normal si ele vin cu riscuri, nimic nu este lipsit de orice fel de risc. Spre exemplu actiuniile sunt mult mai volatile decat pretul imobiliarelor. Aceasta volatilitate uneori poate fi greu de digerat, mai ales daca esti la inceput de drum. Insa trebuie sa gandesti pe termen lung si sa ai incredere ca in 5-10 ani vei avea un randament bun.

Desi poti sa cumperi si sa vinzi actiuni mai usor decat un apartament sau o casa asta nu inseamna ca trebuie sa o faci.

Cand pietele cad, investitorii vand adesea impulsiv. Nu trebuie sa lasi ca acest lucru sa iti declanseze decizii emotionale. Tu trebuie sa fii rational si sa ai o viziune pe termen lung asupra tuturor investitiilor. Sa iti stabilesti un obiectiv clar, un pret de intrare cat si un pret de iesire.

Cati bani ai face daca ai investii la bursa?

Haide sa vedem cati bani ai face daca ai alege sa investesti la bursa. Iar ca sa aflam asta v-om crea un scenariu.

Ai 24 de ani, tocmai ce ai iesit de la facultate si incepi sa investesti lunar in medie pe o perioada de 30 de ani cate 1000 ron pe luna. Atentie aceasta este media, normal ca la inceput de drum nu iti vei permite sa investesti atat, insa pe masura ce vei avansa in viata si salariul tau va creste.

Si sa presupunem ca la 54 de ani doresti sa te retragi (ceea ce este cu 10 ani mai devreme decat in mod normal)

Bacnota pe care o sa o folosim ca sa facem acesta calcule este dolarul american. 1000 ron este acum 215$ si cu un randament de 10% .

Acesta este rezultatul:

blank
blank

La final vei avea aproape jumatate de milion de dolari cu doar 1000 RON pe luna. Iar cu aceasta suma pe langa pensia pe care o vei avea, vei putea retrage sigur cate 5% anual din portofoliul tau. Adica undeva la 25000 de dolari – 116.000 Ron. Asta inseamna un stil de viata mai mult decat comfortabil.


Desigur nu totul sta in aceste calcule rationale pe care le facem, viata nu este liniara si pe parcurs pot aparea tot felul de factori. Insa daca te intrebi in ce sa investesc banii in imobiliare sau in actiuni pe bursa sper ca acest articol sa iti fie ghid.

Te rog lasa-mi in comentarii parerea ta si ce te-ai decis sa faci!

In Romania, traderii luptă singuri. Suntem o comunitate mica, insa unita si dedicata stăpânirii piețelor financiare. Ne unim forțele pentru a depăși limitele și a descoperi oportunități ascunse, inaccesibile celor din mulțime.

Alătură-te nouă dacă:

  • Ești un trader pasionat, dornic să evolueze la un nivel superior.
  • Cauți o comunitate exclusivă, unde poți învăța de la cei mai buni și contribui cu propriile tale abilități.

Trimite-mi un mesaj pe [email protected] si iti trimit invitatia.

 

Ma gasesti si pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.