Se estimeaza ca in fiecare zi luam peste 35000 de decizii, marea majoritate inconstiente, insa cum facem diferenta atunci cand luam decizii constiente.

Si despre asta vreau sa vorbim astazi despre Decizii. Cum iei cele mai bune decizii in viata in asa fel incat sa iti atingi potentialul maxim si sa devii cea mai buna versiune posibila a ta.

Si desigur daca doresti versiunea video a acestui articol o poti gasi aici:

Salut, numele meu este Vladislav. Nu am nimic sa iti vand, tot ce vreau e sa impartasesc lucrurile pe care le-am invatat si sa iti arat sistemul pe care l-am folosit pentru a lua deciizii. Sistem care mi-a servit bine pana acum si m-a pus intr-o pozitie destul de confortabila in viata.

Foarte pe repede inainte ca sa intelegi despre ce vorbesc, m-am nascut in Republica Moldova, la 6 ani atunci familia mea a luat decizia de a ne muta in Romania, apoi la 19 ani am luat decizia de a pleca in Danemarca pentru a studia Marketing si Design.

Dupa m-am intors in Romania pentru a crea uno.ro si acum sunt in capitala Elvetiei lucrand ca si Digital Marketing Specialist pe robotica medicala. Ma aflu in cea mai buna conditie fizica din viata mea si sunt impreuna cu o femeie inteligenta si frumoasa ce lucreaza ca medic psihiatru in Elvetia.

Toate astea pana la varsta de 26 de ani.

Nu iti zic toate astea ca sa ma laud, ci ca sa intelegi ca a trebuit sa iau o gramada de decizii in ceea ce priveste viitorul meu, si de aceea ma aflu in masura de a vorbi despre acest subiect. Okai sa ii dam drumul.

Dimensiunea deciziei

blank

Cred ca prioritizarea deciziilor reduc nivelul de stres.

Sa spunem ca sunt 2 feluri de de decizii: decizii importante si decizii neimportante.

O decizie importanta ar fi sa cumperi o casa, care automat ti-ar afecta finantele si comportamentul de consum pe urmatorii cel putin 10 ani.

Insa o decizie neimportanta ar fi ce gatesti in seara asta, iar aceasta decizie daca e una nepotrivita te poate afecta pe maxim cateva ore, poate o zi maxim, corect?

Acum ideea e ca aceste decizii neimportante sunt mult mai frecvente, versus cumpararea unei case care la marea majoritate a oamenilor apare o singura data in viata.

Daca faci un calcul matematic timpul total pe care il aloci deciziilor neimportante este infinit mai mare decat timpul pe care il aloci deciziilor importante.

Iar asta duce la stres si micromanagement constant.

Imagineaza-ti cat de ocupata este mintea ta daca trebuie constant sa se gandeasca la ce haine port azi, ce gatesc azi, la ce ora trebuie sa prind autobuzul maine, ce o sa comand la restaurant acum, la ce ora ma culc, in ce zi o sa spal hainele si asa mai departe.

Este atat de incarcat cu toate aceste decizii mici incat nu va avea timp sa fie creativ, sa se gandeasca la chestiile care cu adevarat conteaza, care au sens pentru viata ta.

De aceea ai nevoie de sisteme.

Sisteme de decizii

cum sa iei decizii mai bune

Sistemele combinate cu un sens dezvoltat de cunoastere a propriei persoane face minuni.

Spre exemplu, cand merg la restaurant sunt tipul care isi doreste sa incerce mereu ceva nou, sa experimenteze. Stiu ca exista posibilitatea sa fiu surprins intr-un mod neplacut, insa placerea pe care mi-o aduce ceva nou depaseste dezamagirea unei mese neplacute. Stiind asta despre mine tot ce trebuie sa fac este sa aleg ceva de pe meniu despre care nu am auzit niciodata.

Un alt exemplu sa zicem ca tie iti place puiul si orezul foarte mult si nu iti plac surprizele, atunci cand mergi la restaurant iti va lua maxim 2 minute sa comanzi.

De multe ori ma intrebi cum de reusesc sa imi gasesc lucruri atat de rapid. Este pentru ca atunci cand nu stii ce vrei iti va fi foarte greu sa gasesti acel lucru.

Un astfel de sistem ar functiona in felul urmator.

Imi plac tricourile polo, am un tricou pe verde, alb, insa nu am unul pe negru sa il asortez cu pantalonii.

Okay sunt in cautare de un tricou polo care sa fie slim fit si sa nu coste mai mult de 500 ron. Daca toate aceste criterii sunt indeplinite il cumpar. Creierul meu stie exact ce cauta si nu e stresat de necunoscut. Asta este ceea ce ne streseaza necunoscutul.

De aceea consider ca deciziile mari trebuie gandite foarte bine. Pentru ca sunt variabile foarte multe in joc, iar necunoscutul este mult mai mare decat intr-o decizie mica.

Deciziile mari devin decizii mici

Acum este posibil sa credem ca este plictisitor sa iei aceleasi decizii mici, ca ne cufundam intr-o rutina, daca avem acelasi program (sambata spalam haine, la restaurant comandam doar pui cu orez, ne culcam la ora 10). Insa luand aceleasi decizii mici, cum spuneam ne da posibilitatea sa reflectam la deciziile mari, cele pe termen lung. Si luand din ce in ce mai multe decizii mari, ghici ce se va intampla cu acea decizie mare, se va micsora in dimensiune.

Spre exemplu daca am calculat cum trebuie decizia de a pune 10000 de euro intr-o investitie ce produce bani nu intr-o masina care consuma bani, curand va trebui sa iei o decizie mai mare, ce vei face cu banii mai multi pe care ii ai din investitia anterioara.

Iar sistemul care ti-a servit la acea decizie acum trebuie readaptat.

Procesul deciziilor mici trebuie sa fie consistent si constant in asa fel incat sa permite ca procesul deciziilor mari sa fie readaptat/ schimbat.

Practic ar trebui sa luam deciziile mici ca un om de 80 de ani (care are deja propriile tabieturi, rutini si nu prea il mai poti schimba) si deciziile mari cu mindset-ul unui copil de 20 de ani (curios, cu mintea deschisa ) dar in acelasi timp analitica si rationala. Sper ca are sens ce spun acum, caci stiu ca poate fi in contradictoriu cu multe din credintele comune si poate fi interpretat gresit.

Ce vreau sa spun este ca incurajez sa contesti totul cand vine vorba de o decizie mare. De ce trebuie sa cumpar o casa ? este rentabil ? de ce trebuie sa stau in chirie ? imi doresc cu adevarat asta? cine o sa stea acolo ? cat o sa stea acolo ? ce se va intampla cu ea in urmatorii 20 de ani ? care este obiectivul cumpararii ? este o investitie? este pentru mine ? ce nevoie incerc sa satisfac ? are sens din punct de vedere financiar?

Astea sunt cateva din intrebarile pe care creierul meu si le-a pus 🙂

Cum definesc o decizie mare vs o decizie mica

Pentru mine marimea deciziei este direct proportionala cu consecinta deciziei masurata in timp.

Spre exemplu ce ruta iau spre casa astazi, realistic vorbind imi poate afecta maxim 5 minute din timp azi.

In schimb daca iau aceeasi decizie proasta acele 5 minute intr-un an (considerand ca muncesti 260 de zile pe an) se transforma in 21 de ore, adica aproape o zi intreaga. Deci si ele trebuie optimizate si apoi respectate.

In schimb daca ma gandesc la alegerea unui partener ce ma va influenta practic toata viata asta e o decizie pe care vreau sa o calculez intens si sa nu ma las ghidat ca in filme de dragoste la prima vedere.

Poate ca asta distruge romantismul, insa nimic nu distruge mai tare romantismul decat o relatie esuata.

Asa ca dai de la inceput o sansa de succes mai mare.

Literalmente cea mai importanta decizie din viata ta, Nu este jobul pe care il alegi, facultatea, casa, masina este partenerul pe care il alegi. Iti va afecta absolut tot, familia pe care o vei avea, sanatatea, stilul de viata, viata sociala , finantele, increderea, drumul tau in viata este influentat foarte puternic de partenerul pe care il ai. Filmele si cartile ne-au facut sa credem ca aceasta alegere este una hormonala sau instictiva. Alegerea unui partener de viata nu e un bilet la loterie. Asa ca alege cu grija.

Si uneori chiar daca ai sanse de 99% sa fie decizia corecta, tot e posibil sa iasa urat. Asa ca nu iti fie frica sa iei decizii, fii ferm si asuma-ti responsabilitatea pentru ele.

Inca o chestie daca simti ca decizia pe care urmeaza sa o iei e mult prea mare, te copleseste , schimba narativa si compara acea decizie cu universul, si cat de nesemnificativi suntem sau cu deciziile pe care liderii dinainte noastra a trebuit sa le ia, cum ar fi daca sa mearga tara la razboi sau nu, decizie care afecteaza direct si indirect milioane de oameni.

Valori si principii pentru decizii bune

Am zis la inceput ca Sistemele combinate cu un sens dezvoltat de cunoastere a propriei persoane duce la decizii corecte.

Daca deciziile tale sunt in concordanta cu valorile tale ai o sansa muuult mai mare sa fie una potrivita pentru tine. Daca nu ma crezi pe mine, Cercetatorii Verplanken si Holland au gasit ca cei care fac alegeri consistente cu obiectivele lor sunt cei care isi cunosc valorile.

Cercetătorii Verplanken și Holland au constatat că indivizii au făcut alegeri în concordanță cu valorile lor doar dacă aceste valori au fost „activate cognitiv” (de exemplu, dacă au fost conștienți de valorile lor în contextul deciziei) (Parks & Russell, 677).

Cercetările arată că, atunci când luăm decizii bazate pe valori, avem tendința de a ne simți mai bine în legătură cu acestea și că acestea pot contribui la motivația noastră.

Spre exemplu una din valorile mele este sa fiu sanatos, daca am doua invitatii de la doi amici: unu ma invita la kfc si altul sa mergem sa alergam. Cu care crezi ca o sa petrec mai mult timp?

O alta valoare este sa simt ca munca mea este semnificativa, ma implineste sufleteste. Acesta este motivul pentru care lucrez pentru o companie care se lupta impotriva cancerului. Acesta este motivul pentru care am ales sa fac aceste videouri pentru voi. Intelegi ideea.

Tipuri de decizii:

Impulsive – cand nu te gandesti si actionezi dupa impuls

Multumitoare – Atunci cand alegi optiunea cea mai placuta si populara pentru cei afectati

Delegare – Atunci cand transferi responsabilitatea si decizia catre o alta persoana

Evitarea/Ignorarea – Si asta e o decizie, atunci cand nu iei o decizie ca sa eviti responsabilitatea

Echilibrate – atunci cand cantaresti factorii implicati si iei cea mai buna decizie.

Concluzie

Ca o concluzie spre final.

  1. Creeaza sisteme pentru deciziile mici
  2. Foloseste acele sisteme pentru deciziile mari insa nu le restrictiona la sistemul celor mici.
  3. Analizeaza riscurile si consecintele unei decizii majore si schimbari-le pe care va trebui sa le faci o data ce ai luat decizia.
  4. Ia decizii frecvent ca sa le poti optimiza. Daca nu ai luat acea decizie in trecut si e prima oara nu ai ce optimiza.

Tine minte nu esti o victima a circumstantelor.

Ai capacitatea de ati alege propriul destin.

Fiecare decizie pe care o iei te apropie sau te indeparteaza de obiectivele tale.

Succesul nu este o destinatie, ci o calatorie – si tu controlezi calea pe care o urmezi.

Daca vrei sa citesti mai multe articole de genul acesta intra in categoria antreprenoriat a blogului.

Mult succes!

Daca vrei sa ne conectam trimite-mi un mesaj pe [email protected]

Ma gasesti si pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.