Te gandesti serios cum sa fii freelancer? Cauti libertate si flexibilitate? Planuiesti sa iti iei viata in maini si sa faci pasul catre freelancing?

Suna ca o reclama ? Ei bine nu e.
Salut, eu sunt Vladislav si inainte sa infiintez UNO SOFT si sa lucrez pentru o companie din Danemarca am fost freelancer. Asa ca iti pot spune exact din experienta mea cum sa fii freelancer.

Sa fii freelancer e foarte tare. Ai beneficii precum setarea propriilor ore si in principiu poti face ce doresti, dar asta implica si mult efort strategie si planificare ca sa obtii independenta.

Este un drum dificil cu o multime de rascruci si viraje, asa ca inainte sa incepi e bine sa ai o harta cu tine 🙂

Hai sa incepem pas cu pas ghidul care iti va arata cum sa fii freelancer.

1. De ce vrei sa fii freelancer?

Primul pas este sa intelegi motivul pentru care vrei sa devii freelancer.

Inainte de a pune in miscare planul tau de atac trebuie sa stii cateva despre tine. Sa vorbesti cu tine si sa intelegi motivul sau motivele pentru care vrei sa faci pasul catre freelancing.

Pune urmatoarele intrebari: De ce vreau sa fac asta?

Pentru ca vreau sa imi stabilesc propriile ore de munca ?

Vreau sa imi urmaresc pasiunea? Nu imi place sa muncesc de la birou?

Cat timp sunt dispus sa depun in fiecare zi pentru asta?

Imi va afecta finantele la inceput ? Imi permit sa fac asta?

Trebuie sa iti raspunzi mai intai la toate aceste intrebari. De fapt nu poti sa stii ce faci daca nu ai nici un concept despre de ce vrei sa faci asta in primul rand.

2. Inainte sa te apuci de freelancing analizeaza situatia ta financiara

Ideea de a renunta la job-ul tau pentru a urmari pasiunea vietii tale poate fi foarte inselatoarea. Asta e motivul pentru care trebuie sa fii atent.

Este foarte usor sa romanticizezi ideea asta stiind ca urmeaza sa faci ceea ce ai dorit intotdeauna. Este un vis foarte frumos insa trebuie sa ai foarte mare atentie la finantele personale inainte de a face acest pas catre freelancing.

Analizeaza cheltuielile personale si cele legate de freelancing si calculeaza cat timp te poti sustine fara nici un venit.

Tine cont de toate acestea si foloseste asta pentru a stabili o tinta lunara de venit.

3. Asigura-te ca te vei dedica 101% pentru freelancing

Daca doresti sa reusesti ca si freelancer trebuie sa fii prezent 101% tot timpul. Trebuie sa gasesti si sa mentii acel nivel de motivatie permanent.

Crezi cu adevarat in acest plan ? Esti dispus sa esuezi ?

Cand vine vorba de freelancing trebuie sa crezi in tine, in afacerea ta.

4. Stabileste obiective SMART

Trebuie sa stabilesti obiective SMART pentru a te asigura ca afacerea ta progreseaza si ca ramai focusat. De asemenea, te va ajuta sa prinzi incredere si sa stii ca atingi in mod constant obiectivele pe care ti le-ai propus.

Asigurate ca obiectivele pe care le setezi sunt SMART. Adica Specifice, Masurabile, Realizabile, Relevante si pot fi masurate in materie de timp.

De asemenea, seteaza obiective pe termen scurt dar si pe termen lung.

Spre exemplu un obiectiv pe termen scurt ar fi imbunatatirea site-ului sau a portofoliului.

Un obiectiv pe termen lung ar putea fi o tinta de venituri anuale in termen de 2 ani.

Asigura-te ca aceste obiective sunt rezonabile si contureaza o traiectorie solida in afacerea ta.

5.Partea legala din freelancing

Lucrurile administrative si legale ale afacerii tale se fac la inceput, nu in timp ce, nu la final ci inainte sa incepi.

Acest lucru poate insemna lucruri precum infiintarea unei entitati de afaceri. (PFA – persoana fizica autorizata, SRL-D etc), contracte.

In plus, ai in vedere construirea unui sistem pentru a te ajuta sa gestionezi vanzarile, marketingul si satisfacerea clientilor. Un CRM este o modalitate excelenta pentru asta.
Daca nu ai posibilitati financiare un tabel in Excel e mai mult decat suficient, mai ales pentru inceput.

Punctul principal pe care vreau sa il ating aici este ca exista o parte in freelancing care nu este deosebit de distractiva sau interesanta si asta este partea administrativa.

Asigura-te ca ai pus la punct aspecte precum contabilitatea, domeniul de activitate inainte de a te lansa ca si freelancer.

6. Incepe sa definesti cine este potentialul client ca si freelancer

Cu alte cuvinte, ce gen de persoana crezi ca ar cumpara de la tine. Incepe sa faci putin research despre publicul tau tinta. Clientul tau ideal. Intelege cine sunt potentialii clienti.

Acest lucru te va ajuta sa intelegi ce fel de client este potrivit pentru afacerea ta. De acolo, micsoreaza putin audienta ta. Alege elemente comune pe care le-ai identificat. Printre ele se pot numara lucruri precum demografia, comportamente, hobby uri etc.

7. Determina pretul pentru serviciile tale

Atunci cand stabilesti pretul este important sa iei in considerare modul in care vei taxa clientii.

Va fi pe ora? Vei taxa la final de proiect ?

Este important sa stabilesti modul in care vei castiga bani inainte de a incepe sa faci acest lucru.

Am un articol in care vorbesc mai detaliat despre cum sa pui pretul corect si iti explic 7 strategii de pret .

Retine ca nu este o stiinta exacta. Gasirea pretului corect necesita multe corectii. Ar trebuii sa continui sa experimentezi pana cand ajungi la pretul corect pentru tine.

8. Creaza si mentine o prezenta online ca si freelancer

Va trebuii sa iti faci un site cat mai curand posibil. Acesta va fi primul tau punct de contact cu potentialii clienti. Asa iti vor vedea portofoliul.

Daca ai un site web cu aspect frumos, usor de folosit si care reprezinta profesionalism sansa ta de succes se va tripla.

Un site web bine structurat si atractiv vizual te va distinge de ceilalti freelanceri.

Pe langa asta va trebuii sa iti faci o strategie pentru social media. Postarea pe retelele de socializare trebuie sa devina esentiala in strategia ta de marketing. Cu cat o sa aduni mai multi urmaritori si like-uri cu cat o sa ai „social proof”, iar afacerea ta va creste si potentialii clienti vor avea mai multa incredere sa apeleze la serviciile tale.

9. Utilizeaza contactele acumulate.

Nu poti face afaceri fara contacte. Este ca si cum ai incerca sa conduci fara benzina.

Stiu e mult mai usor in teorie decat in practica. Este nevoie de multa energie si utilizat skil-uri de vanzator.

Participa la intalniri, evenimente locale relevante pentru industria ta. De asemenea, devino activ pe forumuri si grupuri relevante industriei tale.

Asigura-te ca utilizezi social media pentru a pastra un contact constant intre tine si potentialii tai clienti. (Linkedin este excelent pentru lead-uri B2B)

Daca depui eforturi inteligente si dedicate pentru a ajunge si a te conecta cu fosti colegi din industrie, profesionisti, iti poti crea o alianta de neoprit.

10. Vinde-te eficient ca si freelancer.

Trebuie sa dezvolti o strategie de marketing de continut solida. Bloggingul este o parte esentiala a acestui proces.

Cand vei scrie un articol asigura-te ca scrii continut care este relevanat pentru domeniul tau.

Pozitioneaza-te ca un lider in industria ta. Acest lucru iti va oferii autoritate si credibilitate in piata.

Arata ca serviciile tale sunt legitime. Cel mai bun mod de a face acest lucru este sa demonstrezi ca stii cu adevarat despre ce vorbesti atunci cand vinde vorba de domeniul tau de expertiza.

De asemenea, asigura-te ca promovezi in mod activ continutul tau pe retelele de socializare. Strategia ta de marketing de continut iti va contura reputatia ca si freelancer.

Daca crezi si promovezi continut de calitate asta te va diferentia fata de alti freelanceri.

11. Mentine relatiile si creste reputatia.

Atunci cand incepi activitatea de freelancer prioritatea ta ar trebuii sa fie pastrarea relatiilor cu clientii. Trebuie sa faci tot ce poti pentru a iti satisface clientii si sa ii tii cat mai aproape.
Asta inseamna rezultate exceptionale, comunicare eficienta si consecventa.

Testimonialele pot fi un impuls urias atunci cand incepi cariera de freelancer. Iar clientii cei mai fericiti vor fi dispusi sa iti ofere un testimonial pozitiv. Tot ce trebuie sa faci este sa ceri asta 🙂

Si ar trebuii sa se inteleaga de la sine, toate acestea nu inseamna nimic daca nu iti faci treaba cum trebuie. Fa o treaba buna. Depune efort. Fii profesionist si consecvent.

cum sa fii freelancer

12.Nu renunta cand apar probleme.

Daca doresti sa ajungi la independenta trebuie sa fii pregatit sa infrunti obstacolele din cale. Probabil ca nu vei vedea imediat rezultatele. Si cel mai probabil va dura mult timp si efort inainte sa obtii tot ce iti doresti.

Te vei lovi de blocaje. Unele lucruri nu vor merge bine. Acel moment va face diferenta intre tine si un freelancer de succes.

In ciuda a toate acestea, trebuie sa fii profesionist, persistent si sa faci tot posibilul sa iti servesti clientii cat mai bine. Asta te va pune in cea mai buna pozitite posibila.

Nu va fi usor, dar daca capul si inima ta sunt la locul potrivit va merita.

Sper ca te-a ajutat acest ghid, si daca ai intrebari sau ai nevoie de ajutor, nu ezita sa ma contactezi.

O zi extraordinara iti urez.

In Romania, traderii luptă singuri. Suntem o comunitate mica, insa unita si dedicata stăpânirii piețelor financiare. Ne unim forțele pentru a depăși limitele și a descoperi oportunități ascunse, inaccesibile celor din mulțime.

Alătură-te nouă dacă:

  • EÈ™ti un trader pasionat, dornic să evolueze la un nivel superior.
  • CauÈ›i o comunitate exclusivă, unde poÈ›i învăța de la cei mai buni È™i contribui cu propriile tale abilități.

Trimite-mi un mesaj pe [email protected] si iti trimit invitatia.

 

Ma gasesti si pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.