In articol analizam în detaliu ce este Ethereum, cazurile sale de utilizare, si cum poti cumpara Ethereum rapid si usor.

Ce este Ethereum?

blank

Ethereum este un software descentralizat bazat pe un blockchain, care dispune de o funcționalitate de contract inteligent. Ethereum este open source și este utilizat în principal pentru a susține a doua cea mai mare criptomonedă din lume, cunoscută sub numele de Ether.
Ethereum permite contractelor inteligente și aplicațiilor construite pe blockchain-ul său să funcționeze fără probleme, fără fraude, fără pauze, control sau orice interferență din partea unor terți.

Ethereum este, de asemenea, un limbaj de programare care îi ajută pe dezvoltatori să creeze aplicații distribuite.
Unul dintre proiectele majore cu Ethereum este parteneriatul dintre Microsoft și ConsenSys care oferă Ethereum Blockchain ca serviciu pe Microsoft Azure pentru a permite dezvoltatorilor și clienților să aibă un mediu de dezvoltare blockchain cu un singur clic, bazat pe cloud.

Ethereum s-a împărțit în două blockchains diferite în 2016, și anume Ethereum, și Ethereum Classic. Acest lucru s-a datorat unui hack la începutul acelui an în care hackerul a reușit să fure 50 de milioane de dolari Ether.
Hackerul a profitat de un defect al unui proiect terț și a exploatat un DOA (un set de contracte inteligente care provine din platforma Ethereum).

Ethereum era deja a doua cea mai mare monedă digitală de pe piață în septembrie 2019.
Ideea lui Ethereum este de a moderniza procesul de utilizare a aplicațiilor de pe internet.

În prezent, mulți intermediari terți ne ajută să îndeplinim sarcinile pe care le dorim pe internet.

Prin urmare, date esențiale, cum ar fi datele financiare ale utilizatorilor diferitelor aplicații, sunt stocate pe serverele controlate de aceste terțe părți. Acest lucru implică faptul că părțile terțe dețin controlul asupra datelor și pot face orice cu datele fără consimțământul utilizatorului. În plus, acest lucru reprezintă un risc considerabil pentru atacurile hackerilor.

Cum cumpăr Ethereum ( ETH )

Există diferite modalități de a cumpăra Ether.

  • Platforme de schimb online:Aceasta este, de obicei, cea mai ușoară metodă de a cumpăra criptomonede. Implică o platformă care cumpără și vinde Ether în schimbul unei taxe. Puteți cumpăra Ether de pe aceste platforme cu monedă fiduciară (dolar, euro, lire sterline) cu ajutorul unui transfer bancar sau al unui card de debit sau de credit. Platformele se conformează legilor privind cunoașterea clientului (KYC), ceea ce înseamnă că identitatea unui utilizator trebuie confirmată înainte ca acesta să poată efectua tranzacții pe platformă. Un exemplu de astfel de platformă este Coinbase.
  • Platforme de tranzacționare:Aceste platforme pun în legătură vânzătorii și cumpărătorii prin intermediul unui intermediar și pot, de asemenea, să tranzacționeze o criptomonedă pentru o alta.
  • Peer-to-peer:Această metodă presupune ca cumpărătorul să contacteze direct vânzătorul și să negocieze prețurile. Nu există niciun intermediar implicat în acest proces și nu se plătește nicio taxă.  Există, de asemenea, site-uri precum LocalCryptos care ajută la conectarea utilizatorilor care doresc să tranzacționeze Ether prin metode peer-to-peer.

Cum se utilizează Ethereum

Blockchain este descentralizat, deoarece registrul său public nu este stocat într-un singur loc. Registrul public este stocat pe mii de computere de voluntari din întreaga lume, fiecare dintre acestea fiind numit nod.
Verificarea datelor stocate pe blockchain implică mai mult de jumătate din noduri înainte de a fi certificate ca fiind corecte. Criptografia este utilizată pentru a păstra securitatea tranzacțiilor din rețeaua blockchain și pentru a le verifica.

Calculatoarele sunt folosite pentru a rezolva ecuații matematice complexe care ajută la confirmarea tranzacțiilor din rețea și la introducerea de noi blocuri în lanț.

Ether, la fel ca orice altă criptomonedă, poate fi utilizat în tranzacții financiare ca monedă digitală. Ether servește, de asemenea, ca mijloc prin care utilizatorii pot efectua orice sarcină pe Ethereum.

Ethereum urmărește să ofere un sistem care să le ofere utilizatorilor mai mult control asupra datelor lor și permite, de asemenea, construirea și rularea de aplicații pe blockchain. Pentru a rula aceste aplicații și pentru a avea acest nivel de control pe platforma Ethereum, este nevoie de Ether. Cu cât numărul persoanelor care utilizează platforma este mai mare, cu atât taxele sunt mai mari.

Cum se stochează ETH

Pentru a stoca ETH, un utilizator are nevoie de un portofel Ethereum. Cele mai multe dintre aceste portofele sunt digitale și pot fi accesate prin intermediul unui laptop sau al unui smartphone. Portofelul Ethereum stochează cheia privată (cheile secrete cu care utilizatorul poate accesa Ether) a utilizatorului.

Dacă un utilizator își pierde cheia privată, și-a pierdut Ether-ul și nu există nimic, cum ar fi un birou de asistență sau un serviciu de asistență pentru clienți pe care să îl contacteze pentru a recupera cheia privată.

Există diverse tipuri de portofele.

  • Portofele hardware:Acestea sunt dispozitive electronice, cum ar fi stick-urile USB, care pot fi folosite pentru a semna și a trimite tranzacții cu ether fără a fi online. Ele sunt detașate de internet și oferă un nivel mai ridicat de securitate. Nu este ușor de piratat și este cel mai potrivit pentru a stoca o cantitate mare de eter. Partea proastă este că portofelele hardware se pot pierde, la fel ca orice altă cheie.
  • Portofele pentru desktop și mobil:Portofelele desktop sunt portofele care rulează pe un laptop sau pe un PC, în timp ce portofelele mobile rulează pe un smartphone. Aceste portofele pot fi custodiale sau necustodiale. Portofelele custodiale depind de terți pentru a păstra în siguranță cheia privată a unui utilizator. Acest lucru are însă riscurile sale, deoarece aceste terțe părți pot fi piratate. Portofelele non-custodiale nu depind de terți pentru a proteja cheile private. Acestea sunt păstrate în siguranță de către utilizator.
  • Portofele web:Acestea sunt cea mai puțin sigură metodă de stocare, care implică stocarea cheilor private online.

Un portofel conectat la internet se numește stocare la cald, în timp ce un portofel care nu este conectat la internet se numește stocare la rece. Este recomandabil să combinați atât portofelele cu stocare la rece, cât și cele cu stocare la cald pentru a obține o securitate maximă.

Cum funcționează Ethereum

blank

Ethereum nu este controlat de nicio terță parte sau entitate. În schimb, sunt controlate de coduri. Mai multe piese se unesc pentru a se asigura că Ethereum funcționează corespunzător.

  • Contracte inteligente: Ideea ca Ethereum să aibă un sistem care nu este controlat de o terță parte, ci de coduri, este indusă de contractele inteligente. Contractele inteligente sunt executate automat atunci când sunt îndeplinite anumite condiții stabilite, fără ajutorul vreunui organism extern. Contractele inteligente sunt implicate în orice criptomonedă. Ele nu sunt limitate și pot fi utilizate si în afara ecosistemului Ethereum, dar sunt cunoscute în mod popular pentru utilizarea lor în Ethereum. Bitcoin suportă, de asemenea, contracte inteligente de bază, dar aplicațiile sale sunt limitate în comparație cu cele ale lui Ethereum.
  • Ethereum Blockchain:Aici este stocat istoricul tuturor contractelor inteligente executate. Sute de noduri din întreaga lume stochează o copie a întregului blockchain. Mii de computere procesează un contract inteligent ori de câte ori este executat pentru a se asigura că toate regulile declarate au fost respectate. Nodurile nu stochează doar detaliile tranzacțiilor. De asemenea, într-un nod sunt stocate conturile, codul contractului si starea contractului. Toate nodurile urmează același set de reguli pentru verificarea unei tranzacții și toate sunt conectate.
  • Ethereum Virtual Machine (EVM):Mașina virtuală Ethereum execută contractele inteligente. Aceasta ajută la traducerea contractului inteligent scris. EVM poate executa cel puțin 140 de coduri diferite cu sarcini specifice.
  • Ether:După cum s-a menționat deja, Ether sau ETH este criptomoneda nativă a Ethereum. Ether este stocat în conturi, existând două tipuri de conturi. Conturile deținute extern sunt folosite pentru a deține și trimite Ether de către utilizatori, iar conturile de contract sunt conturile care dețin contracte inteligente.

Unde se foloseste Ethereum

Finanțe descentralizate (Defi):Finanțarea descentralizată este un termen utilizat pentru a se referi la serviciile și produsele financiare care sunt disponibile și accesibile oricui care poate utiliza Ethereum. Nicio autoritate nu poate refuza accesul la nimic pentru un utilizator sau bloca plățile, iar piețele sunt întotdeauna deschise cu Defi. Oricine poate inspecta codurile și nu mai există riscuri de erori umane, deoarece serviciile sunt acum automate și guvernate de cod. În cazul finanțelor tradiționale, unele dintre problemele care există sunt următoarele

  • Refuzul unei persoane de a se folosi de serviciile financiare
  • Serviciile financiare pot împiedica o persoană să fie plătită.
  • Limitarea orelor de tranzacționare la anumite zone orare orele de tranzacționare din anumite zone orare
  • Instituțiile centralizate și guvernele pot închide piețele la discreție.

În sistemul Defi, utilizatorul deține și are control total asupra propriilor bani, transferul de fonduri durează doar câteva minute, este deschis oricui, iar piața este întotdeauna deschisă. De asemenea, un utilizator poate trimite bani oriunde în lume, poate accesa monede stabile, poate împrumuta fonduri cu sau fără garanții, poate tranzacționa, poate cumpăra și multe altele.

Jetoane ne-fungibile (NFT):NFT-urile sunt jetoane care pot fi atașate la obiecte unice și nu sunt interschimbabile cu niciun alt obiect. Ele permit să se dea valoare artei, muzicii etc., în termeni de monedă digitală. Ele sunt securizate pe blockchain-ul Ethereum și pot avea un singur proprietar la un moment dat. Un nou NFT nu poate fi copiat și nu pot exista două NFT-uri identice. Ele sunt compatibile cu orice este construit pe platforma Ethereum si  pot fi vândute oriunde.

Organizații autonome descentralizate (DAO): DAO-urile sunt deținute și guvernate în mod colectiv de către membrii lor și funcționează pe baza unor contracte inteligente. Acestea se bazează pe internet și au trezorerii încorporate care nu pot fi accesate fără a primi permisiunea grupului. Acestea iau decizii prin propuneri și vot pentru a se asigura că toți membrii grupului își pot exprima opiniile. Nu există un director executiv sau un director financiar, iar regulile care le guvernează cheltuielile fac parte din codul DAO. Codurile și toate activitățile lor sunt transparente, iar ei operează un sistem democratic. Voturile care sunt numărate automat sunt necesare înainte ca orice schimbare să poată fi implementată. Exemple de DAO-uri sunt organizațiile de caritate, întreprinderile, rețelele de liber profesioniști etc.

Ce este Ethereum Merge?

Această actualizare Ethereum sau „Merge”, așa cum este denumită, va schimba modul în care au loc noile tranzacții criptografice pe blockchain.

În prezent, blockchain-ul Ethereum, ca și blockchain-ul Bitcoin, funcționează pe un model proof-of-work, care implică noduri – computere care fac parte dintr-o rețea mare – care concurează între ele pentru a rezolva probleme matematice complicate. Cei care reușesc sunt apoi capabili să mineze următorul bloc al unei tranzacții și să creeze noi monede.

Actualizarea va face trecerea Ethereum la modelul proof-of-stake, care este un sistem mai eficient din punct de vedere energetic și mai ecologic. Acesta presupune ca nodurile să fie selectate prin intermediul unui algoritm care alege nodurile care dețin mai multe monede ale rețelei.

Cu alte cuvinte, „miza” lor în rețea este recompensată în detrimentul puterii de calcul care este recompensată în sistemul proof-of-work.

Când va avea loc the merge Ethereum?

După multe întârzieri, se așteaptă ca procesul să înceapă pe 6 septembrie, iar fuziunea efectivă să aibă loc în jurul datei de 15 septembrie, potrivit postarii publicate miercuri de Fundația Ethereum.

De ce are loc fuziunea Ethereum?

Susținătorii spun că tranziția va permite rețelei Ethereum să își reducă consumul de energie cu aproximativ 99%..

Modelul proof-of-work, pe care îl folosește rețeaua Bitcoin, necesită mult mai multă energie decât modelul proof-of-stake. Impactul negativ al tranzacțiilor criptografice asupra mediului a fost în atenția multor critici și susținători ai criptomonedelor, iar trecerea Ethereum la modelul proof-of-stake, care consumă mai puțină energie, este privită ca un progres semnificativ.

De asemenea, va pune bazele pentru eficientizarea tranzacțiilor.

Cine a creat Ethereum ?

fondator Ethereum Vitalik
fondator Ethereum Vitalik Buterin

Vitalik Buterin, un antreprenor și programator ruso-canadian din Toronto, a conceput Ethereum când avea 19 ani.
În 2011, anul în care a început să fie interesat de Bitcoin, Buterin a cofondat site-ul de știri online Bitcoin Magazine, scriind sute de articole despre lumea criptomonedelor.
De-a lungul acestei călătorii, i-a venit ideea Ethereum, o platformă inspirată de Bitcoin, dar care ar putea depăși cazurile de utilizare financiară.
În 2013 a publicat o carte în care descria o platformă alternativă care ar permite dezvoltatorilor să își creeze propriile aplicații descentralizate folosind un limbaj de programare integrat. Mulți dezvoltatori au fost atrași de această idee, deoarece aceste noi aplicații ar fi accesibile unui public global, foarte sigure și mult mai rapid de creat, deoarece nu există servicii intermediare de integrat.
Pentru munca sa, Buterin a câștigat o bursă de 100.000 de dolari pentru a lucra la Ethereum.

Concluzie

Ethereum este o platformă în creștere si la moment este al doilea cel mai mare blockchain din lume. În următorii câțiva ani, Ethereum ar putea deveni mai mare decât Bitcoin și ar putea fi adoptat pentru a fi utilizat de organizații mari precum Google și Facebook. Acest lucru se datorează în principal gamei sale largi de aplicații.

Daca vrei sa ne conectam trimite-mi un mesaj pe [email protected]

Ma gasesti si pe:

2 comentarii la “Ce este Ethereum (ETH) și cum functioneaza?”

  1. Pingback: Ce este Bitcoin? (BTC)
  2. Pingback: Cum cumpăr Ethereum: Ghidul începătorului pentru a cumpăra ETH

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.