Te atrage ideea de a fi propriul tau sef si de a lua decizii rapide pe o piață dinamică cum este cea de futures?

Atunci Day Trading-ul pe piata de Futures ar putea fi potrivit pentru tine! Acest ghid complet te va conduce prin tot ce trebuie să stii pentru a incepe tranzactionarea futures in regim intraday, de la elementele de baza ale pietei la strategii avansate de tranzactionare.

Ce este un contract de futures?

Un contract de futures este un acord pentru a cumpara sau a vinde o anumita cantitate la o anumita data viitoare si la un pret specificat in prezent. Cumparatorul (long) se angajeaza sa cumpere la data scadentei, iar vanzatorul (short) se angajeaza sa o vanda.

Ce este Day Trading-ul ?

Day Trading-ul este o forma de tranzactionare rapida in care o persoana cumpara sau vinde un instrument financiar (actiuni, futures, optiuni, crypto) in aceeasi zi de tranzactionare.

Scopul principal este de a profita de pe urma miscarilor de pret pe termen scurt.

Spre deosebire de investitorii pe termen lung, day traderii sunt mai putin preocupati de valoarea fundamentala a unui instrument financiar si mai mult pe optinerea de profituri rapide din fluctuatiile pietei.

Ca si nivel de dificultate Day Tradingul se afla la ultimul nivel, si anume foarte dificil, insa nu va speriati, pana la finalul acestui articol vei avea o baza puternica despre ce inseamna day trading pe futures si vei avea si o strategie de tranzactionare futures.

Avantajele Day Tradingului pe Futures

Motivul pentru care foarte multi traderi sunt atrasi de futures este pentru ca acest instrument financiar are multe avantaje pe care celelalte nu le au:

1.Lichiditate ridicata. Piata de futures este una dintre cele mai lichide piete din lume, ceea ce inseamna ca exista un numar mare de cumparatori si vanzatori. Iar acest lucru iti da posibilitatea sa iesi din pozitii rapid la pretul pe care ti-l doresti.

2. Volatilitatea, aceasta este o caracteristica esentiala pentru day trading, deoarece ofera oportunitati de a profita de miscarile rapide ale preturilor. Iar piata Futures este cunoscuta pentru volatilitatea sa.

3. Leverage sau levier in romana. Acest lucru iti da posibilitatea sa iei pozitii mai mari chiar daca ai un capital mai mic. Asta poate amplifica profiturile, insa si riscurile si pierderile.

4.Costuri scazute. Comisioanele pentru tranzactionarea unui contract sunt foarte scazute, asta inseamna ca putem folosi numeroase strategii pentru a ne maximiza profiturile.

Am scris mai sus cele mai importante beneficii de a tranzactiona Futures insa printre ele se numara si : flexibilitatea. Pentru ca piata de futures iti ofera posibilitatea de a tranzactiona 23 de ore pe zi, 5 zile pe saptamana. Practic indiferent de programul tau poti tranzactiona futures pe piata din SUA.

Tipuri de contracte Futures

Exista o varietate de contracte futures disponibile pe piata, fiecare cu propriile caracteristici.

Le voi imparti in cele 5 categorii mari:

1.Marfuri:

  • Energie: Țiței WTI, Gaz natural, Electricitate
  • Metale: Aur, Argint, Cupru, Aluminiu, Platină, Paladiu
  • Produse agricole: Porumb, Soia, Grâu, etc.
  • Produse alimentare: Zahăr, Cafea, Cacao

2. Indici bursieri:

  • S&P 500, Dow Jones Industrial Average, Nasdaq 100, Russell 2000
  • Indici bursieri din alte tari (Germania, Japonia, Marea Britanie)

3. Valute:

  • Euro, Yen, Dolar canadian, Franc elvetian, Lira sterlina

4. Obligațiuni:

  • Trezorerie SUA, Obligațiuni corporative

5. Rate dobânzi:

  • Eurodollar, LIBOR

Acum pentru toate aceste piete exista 3 tipuri de contracte:

  • Contracte standard: Cele mai frecvent tranzactionate, cu o marime specifica a lotului si o data de expirare specifica.
  • Micro futures: Contracte mai mici, cu o marime a lotului redusa, pentru a facilita accesul traderilor cu capital mai mic.
  • E-mini futures: Contracte electronice cu o marime a lotului mai mica decât contractele standard.

Tu ca si trader vei alege ce tip de contract vei tranzactiona in functie de :

  • Obiectivele de tranzactionare
  • Toleranta la risc
  • Capitalul disponibil
  • Orizontul de timp

Pentru a intelege si mai bine specificatiile unui contract futures am ales un video chiar de la cei de la CME Group pe care il poti vizualiza (este in limba engleza):

Unde pot tranzactiona futures ? Software de tranzactionare futures

Aici am sa iti recomand cele 2 platforme pe care eu personal le-am testat si le folosesc.

Prima platforma pe care eu o folosesc este:

Interactive Brokers

De ce? Pai in primul rand ofera printre cele mai scazute comisioane pentru a tranzactiona futures in comparatie cu alti brokeri cunoscuti.

Uite aici un grafic de pe site-ul lor oficial.

blank
Comisioane IB pentru futures in comparatie cu alti brokeri

Cu IB poti tranzactiona absolut orice piata de pe futures, fie ca vrei sa tranzactionezi metale pretiose, cafea, soia sau indici bursieri. Deci ai acces la toata piata de futures.

De asemenea, au 3 platforme pe care poti face day trading, insa cea pe care eu o recomand sa o folositi este TWS (Trader Work Station).

O poti descarca de aici (este disponibila si pentru Windows si pentru Mac OS)

blank

Ai si suport gratuit de la ei si cel mai mare avantaj este ca poti incepe un cont demo la ei inainte sa iti pui capitalul la risk. Si va recomand sa faceti asta, inainte de a risca capitalul testati-va strategia intr-un mediu sigur cu bani virtuali.

Intotdeauna inainte sa alegeti un broker cautati sa vedeti daca acel broker este reglementat de mai multe autoritati financiare si iti ofera un nivel ridicat de protejare a fondurilor.

Ninja Trader

Daca cumva simtiti ca aceasta platforma de day trading futures nu vi se potriveste ei bine eu mai folosesc inca un broker:

Ninja Trader

Spre deosebire de IB care ofera acces la toate instrumentele financiare, Ninja Trader ofera acces exclusiv la tranzactionarea de futures.

blank
un exemplu de chart pe ninja trader

Avantajele pe care le au in comparatie cu alti brokeri este ca:
Nu exista un depozit minim, practic cu 200 RON poti incepe sa tranzactionezi pe piata de micro futures.

Chiar au facut si un tabel la ei pe site unde arata diferenta intre intra day margin-ul lor si la alti brokeri.

tabel comparatie intre Ninja Trader si alti brokeri

Au comisioanele poate cele mai scazute din industrie, si daca ai un volum mare de tranzactionare ii poti contacta si iti pot oferi un deal si mai bun.

Apoi ce imi mai place la ei este ca platforma lor de tranzactionare este super customizabila. Ai la dispozitie peste 1000 de indicatori si chiar iti poti automatiza strategia cu software-ul lor de tranzactionare futures.

Din pacate momentan platforma este disponibila doar pe Windows, nu si pe Mac OS, insa exista metode de a o instala si pe Mac OS.

Pentru ca acest broker este exclusiv pentru traderii de futures, aici gasesti si o comunitate foarte activa de traderi, gata sa te ajute la nevoie (PS: verifica-le forumul, gasesti acolo multe chestii interesante)

Din nou va recomand ca prima oara sa intrati in simulator, pana invatati platforma nu va riscati propriul capital!

Strategii de Day Trading pe Futures

Okay, acum ca ai ales brokerul si contractul pe care vrei sa il tranzactionezi pe futures e timpul sa inveti strategii de tranzactionare pe piata de Futures.

In toate aceste strategii pe care le voi prezenta voi vorbi despre contractul ES (SP500 Emini) sau NQ (Nasdaq 100) indici bursieri, insa aceste strategii le poti folosi pe absolut toate contractele.

Exista 2 strategii profitabile pe Futures pe care eu personal le-am testat si le folosesc mereu si mereu in fiecare zi.

Sa incepem cu prima:

1. Reversal

Strategia reversal este atunci cand identifici si exploatezi schimbarile de trend pe termen scurt. Uite cum ar arata ea pe chart:

blank
exemplu de reversal

Dupa cum poti vedea, pretul a fost in scadere toata ziua insa la un momentdat si-a schimbat directia. Scopul nostru ca si day trader este sa identificam aceste oportunitati. Cum putem face asta ?

Prin identificarea unui nivel de suport. Utilizand nivele de rezistenta si suport.

De multe ori inainte de a se forma un reversal, pretul formeaza o zona de range, o baza, pe nivelul de suport. Dupa o scadere masiva pretul nu o va lua imediat in directia opusa, ci va forma o baza.

Cum s-a intamplat si in chartul de mai sus.

Identifica nivelele de suport folosind linii de trend si intra intr-o pozitie atunci cand vezi ca pretul respecta acele nivele.

Bonus: Reversalul il prefer atunci cand piata este intr-un bullmarket si dupa cateva zile consecutive de long avem o zi de short. La finalul zilei dupa ce a scazut incontinuu ma astept la un mic reversal.

2. Continuarea trendului

Strategia „Continuarea Trendului” se bazeaza pe ideea ca tendinta pietei se va mentine pe termen scurt.

In aceasta strategie urmarim sa profitam de continuarea trendului prin identificarea trendurilor existente si intrarea pe pozitii care se aliniaza cu directia trendului.

Okay, dar cum identificam un trend ?

Cel mai simplu este printr-o linie de trend. Si iti voi arata un exemplu mai jos:

blank
trend descendent

Acesta este un trend descendent, uite cat de bine a respectat pretul linia de trend. Practic ce trebuie sa facem este sa identificam daca trendul este ascendent sau descendent si sa intram in pozitia corespunzatoare trendului. Imediat cum pretul ajunge aproape de linia de trend, acela va fi entry-ul nostru.

Acestea sunt 2 dintre cele mai usoare strategii de trading pe futures market. Aceste patternuri le puteti folosi si in alte piete, pentru ca ele se tot repeta de multiple ori. Pur si simplu asta este miscarea lor naturala.

Managementul riscului

Cea mai importanta componenta a tranzactionarii pe piata de Futures este managementul riscului. Este absolut esential sa iti construiesti o strategie eficienta de control al riscului pentru a-ti minimiza pierderile si maximiza profiturile.

Uite cateva metode de control al riscului:

Inainte sa incepi sa faci day trading pe futures, stabileste un plan de tranzactionare. Defineste clar obiectivele, strategia de intrare si iesire si pozitia maxima inainte sa intri intr-o pozitie.

Foloseste stop-loss la un nivel predefinit pentru a limita pierderile. Niciodata nu mari stop-lossul in cazul in care vezi ca esti in pierdere. Nu pierde mai mult decat iti permiti.

Unii brokeri iti permit sa ai o pierdere de capital maxima in cadrul unei zile. Ii poti contacta si stabili impreuna maximul. Eu iti recomand sa nu pierzi/risti niciodata mai mult de 2% din capital pe zi.

Psihologia Tradingului pe Futures

Este important sa mentionez in acest ghid de tranzactionare futures ca psihologia ta in timpul tranzactionarii este un factor determinant pentru succesul tau.

Pe parcurs o sa apara emotii puternice precum frica, lacomia, speranta si euforia. Toate acestea iti vor influenta negativ deciziile de tranzactionare. Tu trebuie sa le constentizezi sa le controlezi.

Ai nevoie de disciplina. Disciplina de ati respecta planul, care are reguli clare de intrare, iesire si gestionarea riscului.

Trebuie sa ai incredere in propria abilitate si strategie pentru a depasi perioadele dificile.

Traderii de succes poseda calitatea de adaptabilitate. Adica capacitatea de a se adapta la schimbarile din piata si de a invata din greseli, doar asa vei supravietui pe termen lung.

Metode pentru ati imbunatati psihologia in trading

Citeste si invata despre aspectele psihologice ale tradingului si despre gestionarea emotiilor. O carte buna pe care o recomand in acest sens este cartea lui Mark Douglas – Trading in the zone. O gasesti pe amazon.

blank

Apoi practica tradingul intr-un cont demo, testeaza-ti mai intai strategiile si familiarizeaza-te cu risculile implicate. Treaba ta este sa iti protejezi capitalul.

Un alt lucru pe care eu il fac este sa am un jurnal de tranzationare. Acolo imi notez detaliile despre fiecare tranzactie, inclusiv felul in care m-am simtit in acea perioada.

Poti de asemenea sa practici meditatia. Meditatia te poate ajuta sa reduci stresul si iti imbunatateste concentrarea atunci cand tranzactionezi pe piata de futures.

Piata Futures Crypto

Un contract futures pe piata crypto este similar cu cea de pe piata traditionala, insa exista unele diferente pe care le voi explica aici.

Spre deosebire de piata spot unde criptomonedele sunt schimbate imediat, contractele futures se lichideaza la data scadentei. Cumparatorul primeste criptomoneda sau vanzatorul primeste contravaloarea in moneda fiat.

De asemenea pe piata de crypto poti gasi leverage de 100 (foarte riscant atentie), care permite deschiderea unei pozitii mai mari cu o investitie relativ mica.

Piata futures traditionala are o varietate mult mai mare de produse financiare orecum marfuri, actiuni, indici in timp ce pe crypto poti tranzactiona doar criptomonede.

Ai grija la volatilitate caci piata crypto este cunoscuta pentru volatilitatea sa ridicata. Se pot face profituri uriase insa se si poate pierde foarte mult.

Iar factorul pe care eu il consider cel mai important este ca piata futures traditionala este reglementata de autoritati financiare, in timp ce crypto nu este.

Daca vei combina tot ce ai invatat in acest ghid de tranzactionare Futures ar trebui sa ai o baza cu care poti incepe sa tranzactionezi intr-un cont demo.

Desigur parcursul catre un trader profitabil este unul lung si plin de lectii. Scrie-mi in comentarii daca ai intrebari si iti voi raspunde.

Iti urez mult succes.

Daca vrei sa ne conectam trimite-mi un mesaj pe [email protected]

Ma gasesti si pe:

3 comentarii la “Futures Day Trading Ghid Complet de tranzactionare”

    1. Salut. Am completat pur si simplu ce m-au intrebat si am trimis toate documentele pe care mi le-au cerut, si dupa mi-au aprobat contul. A durat 2-3 zile lucratoare. Ce eroare ai primit sau raspuns ? Exista multiple metode prin care le poti folosi soft-ul chiar daca nu te accepta ca si broker. Trimite-mi un email daca vrei sa te ajut! Succes

  1. Pingback: Cum sa investesti la bursa - Ghid de Investitii la bursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.