Bitcoin este prima și cea mai cunoscută criptomonedă. Aceasta permite schimbul de valuta  în spatiul digital prin utilizarea unui protocol descentralizat, a criptografiei și a unui mecanism de obținere a unui consens global asupra stării unui registru public de tranzacții actualizat periodic, numit „blockchain”.

Practic, Bitcoin este o formă de monedă digitală care:

✅ există independent de orice guvern, stat sau instituție financiară,

✅ poate fi transferată la nivel global fără a fi nevoie de un intermediar centralizat 

✅ are o politică monetară care nu poate fi modificată.

ce este bitcoin BTC

La un nivel mai profund, Bitcoin poate fi descris ca un sistem politic, filozofic și economic. Acest lucru se datorează combinației dintre caracteristicile tehnice pe care le integrează, gama largă de utilizare și procesul de modificare a protocolului.

Bitcoin se poate referi atât la protocolul software Bitcoin, cât și la unitatea monetară, care poartă simbolul BTC.

Lansat în mod anonim în ianuarie 2009, Bitcoin este în prezent un activ financiar tranzacționat la nivel mondial, cu un volum zilnic măsurat în zeci de miliarde de dolari. Deși statutul său de reglementare variază în funcție de regiune și continuă să evolueze, Bitcoin este cel mai adesea reglementat fie ca monedă, fie ca marfă și este legal de utilizat (cu diferite niveluri de restricții) în toate economiile importante. În iunie 2021, El Salvador a devenit prima țară care a impus BTC ca mijloc legal de plată.

el salvador accepta bitcoini

Originea și evoluția Bitcoin

Bitcoin se bazează pe ideile prezentate într-un whitepaper din 2008 intitulat Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System.

Documentul detalia metodele pentru „a permite oricăror două părți care doresc să facă tranzacții direct între ele, fără a fi nevoie de o terță parte de încredere”.

Autorul lucrării este Satoshi Nakamoto, un pseudonim presupus pentru o persoană sau un grup a cărui identitate reală rămâne un mister. Nakamoto a lansat primul client software Bitcoin cu sursă deschisă la 9 ianuarie 2009, iar oricine a instalat clientul a putut să folosească BTC.

statuie fondator BTC
statuie fondator BTC

Creșterea inițială a rețelei Bitcoin a fost determinată în primul rând de utilitatea sa ca metodă nouă de tranzacționare în lumea digitală. Primii susținători au fost, în general, „cypherpunks” – persoane care susțineau utilizarea criptografiei și a tehnologiilor de sporire a confidențialității ca o cale de schimbare socială și politică. Cu toate acestea, speculațiile cu privire la valoarea viitoare a Bitcoin au devenit în scurt timp un motor important de adoptare.

Prețul BTC și numărul de utilizatori Bitcoin au crescut în valuri pe parcursul următorului deceniu. Pe măsură ce autoritățile de reglementare din marile economii au oferit claritate cu privire la legalitatea Bitcoin și a altor criptomonede, un număr mare de burse Bitcoin au stabilit conexiuni bancare, facilitând conversia monedei locale în și din BTC.

La ce se folosește Bitcoin?

La cel mai simplu nivel, Bitcoin este util pentru tranzacționarea de valori în afara sistemului financiar tradițional. Oamenii folosesc Bitcoin, de exemplu, pentru a face plăți internaționale care sunt decontate mai rapid, mai sigur și cu taxe de tranzacție mai mici decât prin metodele tradiționale de decontare, cum ar fi rețelele SWIFT sau ACH.

În primii ani, când adoptarea rețelei era mică, Bitcoin putea fi folosit pentru a deconta chiar și tranzacțiile de valoare mică și făcea acest lucru în mod competitiv cu rețele de plată precum Visa și Mastercard (care, de fapt, decontează tranzacțiile mult timp după punctul de vânzare). Cu toate acestea, pe măsură ce Bitcoin a devenit mai utilizat pe scară largă, problemele de scalare l-au făcut mai puțin competitiv ca mijloc de schimb pentru obiecte de valoare mică. Pe scurt, a devenit foarte costisitoare decontarea tranzacțiilor de valoare mică.

Acest lucru a sprijinit ideea că valoarea principală a Bitcoin este mai puțin ca rețea de plăți și mai mult ca alternativă la aur, sau „aur digital”. În acest sens, teoria de investiție este că Bitcoin ar putea înlocui aurul și ar putea deveni o formă de „colateral imaculat” pentru economia globală.

O altă narațiune populară este că Bitcoin susține libertatea economică. Se spune că face acest lucru prin furnizarea, pe bază de opțiune, a unei forme alternative de bani care integrează o protecție puternică împotriva confiscării monetare, cenzurii și devalorizării prin inflație fără plafon.

Caracteristicile de bază ale Bitcoin

  • Descentralizat: Nimeni nu controlează sau deține rețeaua Bitcoin și nu există un director executiv. În schimb, rețeaua este formată din participanți voluntari care sunt de acord cu regulile unui protocol (care ia forma unui client software open-source). Modificările aduse protocolului trebuie să fie făcute prin consensul utilizatorilor săi și există o gamă largă de voci care contribuie, inclusiv „noduri”, utilizatori finali, dezvoltatori, „mineri” și participanți adiacenți din industrie, cum ar fi bursele, furnizorii de portofele și custozi. Acest lucru face din Bitcoin un sistem cvasi-politic. Dintre miile de criptomonede existente, Bitcoin este, fără îndoială, cea mai descentralizată, un atribut care se consideră că îi consolidează poziția de garanție imaculată pentru economia globală.
  • Distribuit: Toate tranzacțiile Bitcoin sunt înregistrate într-un registru public care a ajuns să fie cunoscut sub numele de „blockchain”. Rețeaua se bazează pe faptul că oamenii stochează în mod voluntar copii ale registrului și rulează software-ul protocolului Bitcoin. Aceste „noduri” contribuie la propagarea corectă a tranzacțiilor în rețea, respectând regulile protocolului definite de clientul software. În prezent, există peste 80 000 de noduri distribuite la nivel mondial, ceea ce face aproape imposibilă întreruperea activității rețelei sau pierderea de informații.
  • Transparent: Adăugarea de noi tranzacții la registrul blockchain și starea rețelei Bitcoin la un moment dat (cu alte cuvinte, „adevărul” despre cine deține cât de mult BTC) se realizează prin consens și într-un mod transparent, în conformitate cu regulile protocolului.
  • Peer-to-peer: Deși nodurile stochează și propagă starea rețelei (adevărul), plățile sunt efectuate direct de la o persoană sau de la o întreprindere la alta. Acest lucru înseamnă că nu este nevoie de nicio „terță parte de încredere” care să acționeze ca intermediar.
  • Fără permisiune: Oricine poate folosi Bitcoin, nu există porți de acces și nu este nevoie să se creeze un „cont Bitcoin”. Toate tranzacțiile care respectă regulile protocolului vor fi confirmate de rețea prin intermediul mecanismelor de consens definite.
  • Pseudo-anonimul. Informațiile privind identitatea nu sunt legate în mod inerent de tranzacțiile Bitcoin. În schimb, tranzacțiile sunt legate de adrese care iau forma unor șiruri alfanumerice generate aleatoriu.
  • Necenzurabil: Deoarece toate tranzacțiile Bitcoin care respectă regulile protocolului sunt valabile, deoarece tranzacțiile sunt pseudo-anonime și deoarece utilizatorii dețin ei înșiși „cheia” pentru averile lor în Bitcoin, este dificil pentru autorități să interzică persoanelor să îl folosească sau să le confiște activele. Acest lucru are implicații importante pentru libertatea economică și poate chiar să acționeze ca o forță de contracarare a autoritarismului la nivel mondial.
  • Public: Toate tranzacțiile Bitcoin sunt înregistrate și sunt disponibile public pentru oricine. Acest lucru elimină practic posibilitatea unor tranzacții frauduloase. Sunt în curs de desfășurare o serie de eforturi de îmbunătățire a confidențialității Bitcoin, dar integrarea lor în protocol este în cele din urmă supusă procesului de guvernanță cvasi-politică a Bitcoin.

Caracteristicile economice ale Bitcoin

Unul dintre parametrii cheie în protocolul Bitcoin este că oferta se va extinde în timp până la un număr final de 21 de milioane de monede. Se susține că această ofertă totală fixă și cunoscută face din Bitcoin un „bun greu de procurat”, una dintre cele câteva caracteristici care au contribuit la valoarea sa percepută din perspectiva investițiilor.

Rata la care noi bitcoini sunt adăugați scade treptat conform unui program definit care este integrat în cod. Începând de la 50 de BTC pe bloc (un nou bloc este adăugat aproximativ la fiecare 10 minute), rata de emitere este redusă la jumătate aproximativ la fiecare patru ani. În mai 2020, cea de-a treia reducere la jumătate a redus rata de emitere de la 12,5 la 6,25 BTC pe bloc. În acel moment, 18 375 000 din cele 21 de milioane de monede (87,5% din total) fuseseră „minate”. A patra înjumătățire, în 2024, va reduce emiterea la 3,125 BTC, și așa mai departe până aproximativ în anul 2136, când ultima înjumătățire va reduce recompensa pe bloc la doar 0,00000168 BTC.

Un set de bază de participanți, cunoscuți sub numele de mineri, sunt motivați de profit pentru a contribui cu resursele necesare pentru a menține și securiza rețeaua. Printr-un proces cunoscut sub numele de Proof-of-Work (PoW), minerii concurează pentru a adăuga noi blocuri la lanțul care constituie registrul (blockchain). Costurile de hardware și de energie asociate mineritului PoW contribuie la securitatea rețelei într-un mod descentralizat, conform principiilor bazate pe teoria jocurilor. Motivația profitului este considerată importantă în această privință. În plus, întrucât minerii tind să își vândă bitcoin-ul câștigat pentru a-și acoperi costurile semnificative legate de minerit, procesul de minerit este considerat un mecanism echitabil de distribuire pe scară largă a bitcoin-ului.

blank

Daca doresti sa afli si despre a doua criptomonede Ethereum am scris un ghid aici.

Concluzie

Bitcoin nu este un protocol static. Poate integra și a integrat schimbări de-a lungul vieții sale și va continua să evolueze. Deși există o serie de proceduri formalizate pentru modernizarea Bitcoin guvernanța protocolului se bazează în cele din urmă pe deliberare, persuasiune și voință. Cu alte cuvinte, oamenii decid ce este Bitcoin.

În mai multe cazuri, au existat dezacorduri semnificative în rândul comunității cu privire la direcția pe care ar trebui să o ia Bitcoin. Atunci când astfel de dezacorduri nu pot fi rezolvate prin deliberare și persuasiune, o parte dintre utilizatori pot – din proprie inițiativă – să aleagă să recunoască o versiune diferită a Bitcoin.

Versiunea alternativă a Bitcoin cu cel mai mare număr de adepți a ajuns să fie cunoscută sub numele de Bitcoin Cash (BCH). Aceasta a apărut în urma unei propuneri menite să rezolve problemele de scalare care au dus la creșterea costurilor de tranzacționare și la creșterea timpilor de confirmare a tranzacțiilor. Această versiune a Bitcoin a început la 1 august 2017.

Sper  acum ai o idee destul de clară despre ce este Bitcoin (BTC) și cum a revoluționat el lumea financiară și nu numai.

Daca vrei sa ne conectam trimite-mi un mesaj pe [email protected]

Ma gasesti si pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.