Web 3.0 se apropie – dar ce este si unde au disparut Web 1.0 și 2.0?

Imagineaza-ti un nou tip de internet care nu numai ca interpreteaza cu acuratete ceea ce faci, dar intelege de fapt tot ceea ce transmiti, fie ca este vorba de text, de voce sau de alte mijloace, un internet in care tot continutul pe care il consumi este mai adaptat si personalizat ca niciodata.

Ne aflam in punctul de rascruce al unei noi etape in evolutia internetului. Unii dintre primii pionieri o numesc Web 3.0.

Se poate spune ca exista deja cateva aplicatii Web 3.0 in faza incipienta, dar pana cand noul internet nu va fi complet integrat in infrastructura web, adevaratul lor potential nu va putea fi observat.

Dar ce este mai exact Web 3.0, cum va arata si cum ne va schimba viata?

Ce este Web 3.0 ?

web 3.0 este cea de-a treia generatie a internetului, in care site-urile si aplicatiile vor fi capabile sa proceseze informatiile intr-un mod inteligent, asemanator cu cel uman, prin intermediul unor tehnologii precum machine learning, big data etc.

conectivitate intre device-uri web 3.0

Web 3.0 a fost numit initial Web semantic de catre inventatorul World Wide Web, Tim Berners-Lee, si avea ca scop un internet mai autonom, mai inteligent si mai deschis.

Definitia Web 3.0 poate fi extinsa dupa cum urmeaza: datele vor fi interconectate in mod descentralizat, ceea ce ar reprezenta un salt urias fata de generatia actuala de internet (Web 2.0), in care datele sunt stocate in mare parte in depozite centralizate.

In plus, utilizatorii si robotii vor putea interactiona cu datele. Dar, pentru ca acest lucru sa se intample, programele trebuie sa inteleaga informatiile atat din punct de vedere conceptual, cat si contextual. Avand in vedere acest lucru, cele doua pietre de temelie ale Web 3.0 sunt web-ul semantic si inteligenta artificiala (AI).


Haide sa definim un pic trecutul, ce inseamna web 1.0, web 2.0 si care este diferenta intre ele si web 3.0

Web 1.0 (1989-2005)

web 1.0 exemplu

Web 1.0, denumit si Web static, a fost primul si cel mai fiabil internet din anii 1990, desi oferea doar acces la informatii limitate si cu o interactiune redusa sau chiar inexistenta cu utilizatorul. Pe atunci, crearea de pagini sau chiar comentarea articolelor nu existau.

Web 1.0 nu dispunea de algoritmi pentru a categorisi paginile de internet, ceea ce facea extrem de dificil pentru utilizatori sa gaseasca informatii relevante. Pur si simplu, era ca o autostrada cu sens unic, cu o poteca ingusta, unde crearea de continut era facuta de cativa alesi, iar informatiile proveneau in mare parte din directoare.

Web 2.0 (2005-prezent)

blank

Web-ul social sau Web 2.0 a facut ca internetul sa devina mult mai interactiv datorita progreselor inregistrate in tehnologiile web, cum ar fi Javascript, HTML5, CSS3 etc., care au permis startup-urilor sa construiasca platforme web interactive precum YouTube, Facebook, Wikipedia si multe altele.

Acest lucru a deschis calea atat pentru retelele sociale, cat si pentru productia de continut generat de utilizatori, deoarece datele pot fi acum distribuite si partajate intre diverse platforme si aplicatii.

Setul de instrumente din aceasta era a internetului a fost initiat de o serie de inovatori web, cum ar fi Jeffrey Zeldman, mentionat mai sus.

Web 3.0 (care urmeaza sa apara)

exemple de web 3.0 aplicatii

Web 3.0 este urmatoarea etapa a evolutiei web, care va face internetul mai inteligent sau va procesa informatiile cu o inteligenta aproape umana prin puterea sistemelor de inteligenta artificiala care va ajuta utilizatorii.

Tim Berners-Lee a declarat ca Web-ul semantic este menit sa se interfateze „automat” cu sistemele, oamenii si dispozitivele casnice. Ca atare, procesele de creare de continut si de luare a deciziilor vor implica atat oamenii, cat si robotii. Acest lucru ar permite crearea si distribuirea inteligenta a unui continut foarte bine adaptat direct catre fiecare consumator de internet.

Web 3.0, criptomonede si Blockchain

Deoarece retelele Web 3.0 vor functiona prin protocoale descentralizate (blocurile de baza ale tehnologiei blockchain si criptomoneda) ne putem astepta sa vedem o convergenta puternica si o relatie simbiotica intre aceste trei tehnologii si alte domenii.

Acestea vor fi interoperabile, integrate fara probleme, automatizate prin contracte inteligente si utilizate pentru a alimenta orice, de la micro tranzactii in Africa, la stocarea si partajarea de fisiere de date P2P rezistente la cenzura cu aplicatii precum Filecoin, pana la schimbarea completa a modului in care fiecare companie isi conduce si isi desfasoara activitatea.

Actuala serie de protocoale DeFi reprezinta doar varful aisbergului.

Caracteristicile cheie ale Web 3.0

blank

Pentru a intelege cu adevarat urmatoarea etapa a internetului, trebuie sa ne uitam la cele patru caracteristici cheie ale Web 3.0:

  • ubicuitate (un cuvant care suna foarte smart :)) care este un atribut al divinității de a fi prezent peste tot în același timp.
  • Web semantic
  • Inteligenta artificiala
  • Grafica 3D

Ubicuitate

Ubicuitatea inseamna a fi sau a avea capacitatea de a fi peste tot, in special in acelasi timp. Cu alte cuvinte, omniprezent.

Web 2.0 este deja omniprezent: un utilizator FB poate captura instantaneu o imagine si o poate impartasi, ceea ce devine omniprezent, deoarece este disponibil oricui, indiferent unde se afla, atata timp cat are acces la FB.

Web 3.0 duce pur si simplu acest lucru cu un pas mai departe, facand ca internetul sa fie accesibil oricui, oriunde si in orice moment. La un moment dat, dispozitivele conectate la internet nu vor mai fi concentrate pe computere si smartphone-uri, ca in Web 2.0, deoarece tehnologia IoT (Internet of Things) va aduce o multitudine de noi tipuri de dispozitive inteligente.

Web semantic

Semantica este studiul relatiilor dintre cuvinte.

Web-ul semantic permite calculatoarelor sa analizeze o multime de date de pe web, care includ continut, tranzactii si legaturi intre persoane.

In practica, cum ar arata acest lucru? Sa luam, de exemplu, aceste doua propozitii:

Eu te iubesc pe tine vs Eu te <3

S-ar putea ca sintaxa lor sa fie diferita, dar semantica lor este cam aceeasi, deoarece semantica se ocupa doar de semnificatia sau emotia continutului.

Aplicarea semanticii in Web ar permite robotilor sa decodifice sensul si emotiile prin analiza datelor. In consecinta, utilizatorii de internet vor avea o experienta mai buna, determinata de conectivitatea sporita a datelor.

Inteligenta artificiala

Wikipedia defineste inteligenta artificiala ca fiind inteligenta demonstrata de roboti.

Si din moment ce roboti din Web 3.0 pot citi si descifra semnificatia si emotiile transmise de un set de date, aceasta aduce la trezirea algoritmilor inteligenti.

Desi Web 2.0 prezinta capacitati similare, este inca predominant bazat pe oameni, ceea ce deschide loc pentru comportamente eronate, cum ar fi recenzii de produse subiective, evaluari trucate etc.

De exemplu, platformele de recenzii online, precum Trustpilot, ofera consumatorilor posibilitatea de a evalua orice produs sau serviciu. Din pacate, o companie poate pur si simplu sa adune un grup mare de persoane si sa le plateasca pentru a crea recenzii pozitive pentru produsele sale. Prin urmare, internetul are nevoie de inteligenta artificiala pentru a invata cum sa faca distinctia intre cele autentice si cele false, pentru a oferi date corecte.

Sistemul de inteligenta artificiala al Google a eliminat recent aproximativ 100.000 de recenzii negative ale aplicatiei Robinhood din Play Store, in urma dezastrului de tranzactionare de la Gamespot, atunci cand a detectat incercari de manipulare a ratingului menite sa diminueze artificial nota aplicatiei.

Aceasta este un exemplu de AI in actiune, care in curand se va integra perfect in Internet 3.0, permitand blogurilor si altor platforme online sa adapteze continutul pe placul fiecarui utilizator. Pe masura ce inteligenta artificiala avanseaza, aceasta va fi in cele din urma capabila sa ofere utilizatorilor cele mai bune date filtrate si impartiale posibile.

Web spatial si grafica 3D

Unii pionieri numesc Web 3.0 si Web spatial, deoarece isi propune sa estompeze linia dintre fizic si digital prin revolutionarea tehnologiei grafice, aducand in prim plan lumile virtuale 3D.

Spre deosebire de 2D, grafica 3D aduce un nou nivel de imersiune nu numai in aplicatiile de jocuri futuriste precum Decentraland, ci si in alte sectoare precum cel imobiliar, al sanatatii si al comertului electronic.

Aplicatii Web 3.0

O cerinta comuna pentru o aplicatie Web 3.0 este capacitatea de a digera informatii pe scara larga si de a le transforma in cunostinte factuale si utile pentru utilizatori. Acestea fiind spuse, aceste aplicatii se afla inca in stadii incipiente, ceea ce inseamna ca mai au mult loc de imbunatatire si sunt departe de modul in care ar putea functiona aplicatiile Web 3.0.

Unele dintre companiile care construiesc sau au produse pe care le transforma in aplicatii Internet 3.0 sunt Amazon, Apple si Google.

Doua exemple de aplicatii care utilizeaza tehnologii Web 3.0 sunt Siri si Wolfram Alpha.

De-a lungul anilor, asistentul de inteligenta artificiala controlat vocal al Apple a devenit mai inteligent si si-a extins abilitatile de la prima sa aparitie in modelul iPhone 4S.

Siri foloseste recunoasterea vorbirii, impreuna cu inteligenta artificiala, pentru a putea efectua comenzi complexe si personalizate.

In prezent, Siri si alti asistenti AI, precum Alexa de la Amazon si Bixby de la Samsung, pot intelege solicitari precum „unde se afla cel mai apropiat local cu hamburgeri” sau „rezerva o intalnire cu Andrei maine la ora 8:00” si ofera imediat informatia sau actiunea potrivita.

Celalalt exemplu Wolfram Alpha este un „motor de cunoastere computationala” care va raspunde la intrebari direct prin calcul, spre deosebire de o lista de pagini web, asa cum fac motoarele de cautare. Daca doresti o comparatie practica, cauta „anglia vs brazilia” atat pe Wolfram Alpha, cat si pe Google si vedeti diferenta.

Google ofera rezultatele de la Cupa Mondiala chiar daca nu ati inclus „fotbal” ca si cuvant cheie, deoarece este cea mai populara cautare. Alpha, pe de alta parte, v-ar oferi o comparatie detaliata a celor doua tari, asa cum ati cerut. Aceasta este diferenta esentiala dintre Web 2.0 si 3.0.

Concluzia

Noul internet va oferi o experienta de navigare mai personala si mai personalizata, un asistent de cautare mai inteligent si mai asemanator cu un om si alte beneficii descentralizate care se spera ca vor contribui la stabilirea unui web mai echitabil.

Acest lucru se va realiza prin imputernicirea fiecarui utilizator individual si prin crearea unei experiente globale mai bogate datorita multitudinii de inovatii care vor aparea odata ce va fi implementat.

Cand Web 3.0 va sosi in mod inevitabil – oricat de greu de imaginat ar fi, avand in vedere modul in care dispozitivele inteligente ne-au schimbat deja tiparele comportamentale – internetul va deveni exponential mai integrat in viata noastra de zi cu zi.

Vom vedea cum aproape toate ustensilele de astazi, in mod normal offline, de la aparate de uz casnic precum cuptoare, aspiratoare si frigidere, pana la toate tipurile de transport, vor deveni parte a economiei IoT, interactionand cu serverele sale autonome si aplicatiile descentralizate (DApps), avansand noi domenii digitale precum blockchain si active digitale pentru a alimenta o multitudine de noi „minuni” tehnologice pentru secolul XXI.

Daca vrei sa ne conectam trimite-mi un mesaj pe [email protected]

Ma gasesti si pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.